"נשק 60 מעלות"!

אין חייל בצה"ל שלא לומד להשתמש בנשק, או נושא אחד עליו, לפחות למשך זמן הכשרה או קורס. כמובן הצבא מטפל יפה גם בחיילים שלו וגם ברובים שלו, אולם תמיד תוכלו להשיג יותר נוחות ובטיחות בעזרת סדרת מוצרים לנשק מסוגים שונים, אשר ברוב המקרים יהיו יותר נוחים ומותאמים לכם.




אטמי אוזניים: נשק עושה רעש. הרבה רעש. הצבא מספק אטמי ספוג,שהם פשוטים מאוד, מתכלים במהירות, ואינם נוחים לאוזניים רגישות לרעש או למגע. חייל בעל אוזניים רגישות לרעש מגע יעדיף לרכוש לו אטמי אוזניים מסיליקון. אלו אטמים איכותיים יותר, רכים ונוחים יותר, אשר מסננים רעשים בצורה טובה יותר.


ניקוי הנשק: את הנשק צריך לשמור נקי מפיח (אשר מופיע בו לאחר ירי) ולנקות אותו באופן שוטף ויום-יומי. נשק לא נקי הוא לא רק מתכון למפקד זועם-אלא בעיקר, מסוכן. נשק לא נקי לא ירה כהלכה כשתצטרכו לירות.


הצבא יצייד אתכם ברצועות בד המתאימות לניקוי נשק (פלנליות) ומברג ארוך ודק (טסטר) לניקוי פנימי של מכלול הירי והכוונות של נשקכם,חוטר או משחולת לניקוי הקנה מבפנים ומברשת קשה (מגל"ר) לניקוי חיצוני.

כל אלה נוטים ללכת לאיבוד, להעלם או להתכלות (משפטים נפוצים בכל מחלקת טירונים שמתכוננת למסדר על הנשק הוא "למי יש מברג טסטר? שלי נעלם" ו-"למישהו נשארה פלנלית?") ועל כן מומלץ להחזיק ערכת ניקוי נשק חליפית- מברג טסטר, פלנליות ומברשת מגל"ר. תמיד טוב שיהיה לעת הצורך (ותצטרכו..).



שפצורי מחסניות: שפצורי מחסניות הם שם כולל להתקנים שונים שמחברים מחסנית אחת אל גוף הנשק שלכם. על הנשק תהיה בכל עת מחסנית כוננות אחת, לתגובה מהירה במצבי חירום. ניתן לחבר את מחסנית הכוננות אל גוף הנשק מלפנים (על המתפסים), באמצע (על ידית האחיזה) או מאחור (על הקת). החיבור המבצעי ביותר, המאפשר שליפה מהירה והכנסה נוחה של המחסנית לנשק הוא חיבור מלפנים.

סוגי שפצורי מחסנית:

שפצור מחסנית: עשוי גומי הפעלה. מבוסס על טבעת רחבה של גומי הפעלה אשר מחוברת במיתר גומי אל טבעת צרה יותר, אשר מתאימה לחיבור אל גוף הנשק. זהו שפצור נפוץ מאוד אשר חייל מיומן יכול לתפור בעצמו בחצי שעה, חייל לא מיומן- בשעה-שעתיים וחייל נבון פשוט ירכוש לו אחד מוכן ויחסוך לו את זמן התפירה הזה בשעת הת"ש. מתאים לחיבור לגוף הנשק מלפנים, מאחור או באמצע. זהו שפצור זול ונוח מצד אחד- אבל הוא מתבלה לאורך הזמן וצריך לתקן אותו עם ערכת תפירה או להחליף אותו.

מתאם פלסטיק: מתאם פלסטי אשר מחבר את המחסנית אל בית המחסנית, ומאפשר שליפה מהירה יחסית. נקרא גם מתאם "בננה". זהו מתאם יקר יותר משפצור מחסנית, וגם פחות מבצעי. מאידך- הוא לא מתבלה.

גומייה לנשק: גומייה גדולה ועבה מאוד, אשר מחברת את המחסנית לנשק. מתאימה לחיבור מלפנים, באמצע או מאחור. גומיות אלו הן הדרך הכי זולה לחבר מחסנית לנשק, אולם הן מסורבלות, קשה לשלוף את המחסנית ולקשור אותה חזרה בגומייה לנשק לוקח יותר זמן מאשר עם שפצורי נשק או מתאמי פלסטיק. בנוסף- זהו חיבור פחות מבצעי לנשק. לוחמים יעדיפו שפצורים אחרים.

תפס מחסנית ממתכת: אלו תפסי מחסנית אשר מתחברים אליה מלמטה ומאפשרים לשאת אותה על החגורה, או על גוף הנשק (בעזרת שפצור מחסנית). ורסטילי ונוח, אבל יקר יותר. בנוסף, התפס מחובר למחסנית עצמה, ועל כן אם תאבדו אותה תאבדו גם אותו.

שיפורי נשק: שיפורי נשק הם רכיבים מקצועיים אשר נועדו להחליף רכיבים קיימים בגוף הנשק שלכם. מדובר ברכיבים אשר התקנתם אינה תמיד פשוטה, וחשוב לבדוק מה מדיניות המפקד לגבי חייל שלו שמגיע עם נשק שנראה כאילו הושאל מסיירת מטכ"ל.



הצבא דואג לצייד כל חייל בנשק שמתאים לתפקיד ולמשימות שלו,ולכן לרוב שיפורי הנשק יש ערך אסתטי ולאו דווקא מבצעי.

מתפסים: מתפסים הם החלק של גוף הנשק אשר עוטף את הקנה. המתפסים הצבאיים הם רגילים או מעובים- מתפס עבה נוח יותר לאחיזה. ניתן לרכוש מתפסים מעובים בעלי מסילות מיוחדות, עליהן ניתן להתקין מגוון רחב של שיפורים.

ידית אחיזה: ניתן להחליף את ידית האחיזה בידית מעט עבה יותר ובעלת חספוס ההופך את האחיזה לנוחה יותר. חשוב לזכור שעם פירוק ידית האחיזה להתקנת הידית החדשה שלכם, יקפוץ החוצה קפיץ שמורת ההדק, ועל כן כדאי לקחת את הנשק והידית לנשקייה, בה יודעים כיצד להתקין את הידית כהלכה.

ידית הסתערות: ידית המתחברת במסילה ייעודית אל המתפסים מלפנים, ומאפשרת ירי יציב יותר ממגוון מצבי עמידה.

מתאמים לציוד חיצוני: מתאמים אשר מתחברים פנסים, כוונות ואמצעים נוספים למתפסים של הנשק במסילות ייעודיות או לכוונת הקדמית שלו על ידי סוגרי מתכת.

" יורדים לשטח. קחו הכול, חוזרים רק עוד שבוע לבסיס"

רוב ההכשרה של חיילי צה"ל הלוחמים מתבצעת בשטח. לינה באוהלי סיירים, תרגילים ותרגולות ביום, מסעות בלילה. גם חיילים תומכי-לחימה מבלים זמן בשטח - בתקופת ההכשרה שלהם. ציוד השדאות המסופק ע"י צה"ל הוא ציוד מספיק ומתאים לחייל, כל עוד הוא תקין וקיים. לא בכל יחידה מקבל החייל את הציוד האיכותי ביותר, ועדיף לו לסמוך על עצמו על מנת שלא להיתקע בשטח בלי אביזר חשוב זה או אחר- שכן השהיות בשטח הן ארוכות, ולעיתים יחלפו להם שבוע או שבועיים לפני שיגיע חזרה לבסיס.

נקודה חשובה מאוד היא מבצעיות. בשטח החייל צריך להראות מרחוק כמו חלק מהקרקע (ועל כן אין עליו שום דבר שמחזיר אור), אסור לחייל להשאיר אחריו שום סוג של ציוד שיכול אויב לראות ולהבין כי עבר שם כוח צה"ל (ועל כן כל הציוד שלו מחובר ומשופצר אליו) ועליו להרגיש בנוח בסביבתו כדי לתפקד ביום,בלילה ובכל מזג אויר ותנאי שטח.ציוד שדאות חשוב:



פק"ל כיסים: זהו בעצם נרתיק לציוד שכל חייל צריך לשאת איתו כל הזמן - מברג טסטר ופלנלית לניקוי הנשק, טוש לסימון, סכין יפנית ומברשת לניקוי הנשק.

הצבא מספק פק"ל כיסים ללא מקומות ייעודיים לציוד - הציוד יכול ליפול בקלות, ולעיתים צריך לנבור בפק"ל עם קצות האצבעות כדי לחלץ החוצה פותחן קופסאות.על כן מעדיף רוב החיילים המכריע לרכוש להם פק"ל כיסים איכותי ונוח יותר. פק"לי כיסים שכאלה נסגרים ונפתחים כמו ארנק סקוץ' גדול, ויש בתוכם מקומות מאובטחים לציוד הקבוע של החייל כך שפחות סביר שילך לאיבוד.

כיסים עשויים בד קורדורה חזק ועמיד. בחרו לכם פק"ל כיסים שמתאים לכם, והבד שלו איכותי ועבה - פק"ל כיסים טוב יכול להחזיק לאורך כל השירות, וגם במילואים.

כיסוי שעון: לכל חייל צריך להיות שעון דיגיטלי בעל סטופר, רצוי כזה שהוא חזק ומתאים לשטח ויכול לעמוד במים, נפילות ולכלוך. אולם בשטח, שעון יכול להחזיר את אור השמש וליצור נצנוץ. נצנוץ שכזה נראה למרחק של קילומטר ויותר, ויכול לחשוף את מיקומו של כוח המסתתר בשטח. על כן חייב כל חייל לשפצר את שעונו בכיסוי שעון. הכיסוי יהיה תמיד שחור, ירוק או חום, וקיימים דגמים מבד מגבת או מבד קורדורה (זולים מאוד, נשחקים מהר) או מעור (יקרים יותר, עמידים יותר). הצבא מספק כיסוי מבד מגבת שנשחק ומתפורר מאוד מהר, ולכן מומלץ לרכוש כיסוי עמיד ומתאים יותר.

כיסוי דסקית: לכל חייל יש דסקית על צווארו עם שמו ומספרו האישי למטרת זיהוי. גם הדסקית עשויה מתכת, ויכולה להחזיר אור וכל יש לכסות גם אותה וגם את שרשרת המתכת שלה. ניתן לשפצר את השרשרת והדסקית בכלי השפצור שמספק הצבא- דבר שהוא די מסובך טכנית ויכול לעלות לכם בזמן-שבת יקר בבית או בבסיס, או לרכוש שפצור דסקית מוכן מבד קורדורה. זול, נוח ועדיף.



שאקלים: אלו אבזמים אשר נוחים מאוד לחיבור ציוד כמו פק"ל כיסים, מימיות וציוד אחר אל האפוד של החייל. השאקלים הנפוצים בצבא עשויים מפלסטיק, והם שחורים כדי למנוע חשיפה בשטח. אבזמי הפלסטיק נוטים להתפרק בסיטואציות לא נוחות, ולכן אנו ממליצים להצטייד בשאקלים ממתכת. שימו לב שהשאקל שרכשתם הוא מושחר, ואינו כסוף-מתכתי כדי שלא יחזיר אור, מה שיגרור תרעומת מצד המפקדים שלכם.

מצפן: הצבא מספק מצפן לכל חייל בניווט, אולם אלו מצפנים פשוטים מאוד. ניתן לרכוש מצפנים בעלי מד שיפוע, שיכול להקל על ניתוח השטח ובחירת נתיב ההליכה- ומצפנים בעלי סרגלי מפות, שהם שימושיים לגם לניווט עם מפה פתוחה וגם בשלב תכנון הניווט.

מד קואורדינאטות: אלו הם שקפי פלסטיק עם חלוקה למעלות ולאלפיות, שבצידם סרגלי מפות והם כלי חיוני לתכנון הניווט. הצבא מספק מדי קואורדינאטות לחיילים, אולם הם מתבלים בקלות, הולכים לאיבוד ונעלמים ועל כן עדיף להחזיק מד קואורדינאטות נוסף.

לדרמן: בין אם הוא לוחם ביחידה מובחרת או ג'ובניק שיוצא לאבט"ש מדי כמה חודשים- כל חייל יכול להיעזר בכלי שכזה במשך שירותו. הלדרמן הוא כלי שימושי ביותר, המכיל סכין, צבת, פותחן קופסאות, מברג ועוד. לוחמים יעדיפו לרכוש לדרמן מושחר, שאינו מחזיר אור ובולט בשטח.



ציוד חם: כמעט שאין חייל קרבי שלא חטף איזושהי פגיעת-חורף הצבא,מהצטננות ועד היפותרמיה. הצבא מספק מעילים עבים ומסורבלים, אשר אינם נותנים מענה טוב מספיק לקור, במיוחד כשמדובר בחורף ברמת הגולן או לילה במדבר. לשם כך קיים שוק גדול ומפותח של ביגוד תרמי - ביגוד אשר מורכב מאריגת פליז אשר משמרת חום גוף לאורך זמן. ישנם צעיפים וצווארוני פליז, חולצות פליז מסוגים שונים וכפפות פליז. חייל שחם ונעים לו כשלחיילים סביבו קר הוא חייל שמתפקד טוב יותר ומתבלט לטובה. בנוסף, הרבה פחות סביר שהוא יחלה בדלקת ריאות.

נקודה חשובה במיוחד היא כפפות - הצבא מספק כפפות צמר שאינן חסינות לא למים, לרוח ולא לקור. כפפות פליז דקות יכולות להקל את השהיה במזג אויר קשה. ללוחמים חשוב לזכור כי כפפות עבות מדי מקשות על השימוש בנשק ותפעולו ועל כן מומלץ לבחור כפפות דקות יותר.

ציוד עזרה ראשונה: הצבא מקפיד על בריאות החיילים שלו, אולם רצוי שלכל חייל יהיה גם ציוד אישי לעזרה ראשונה במצב חירום, על כל צרה. הצבא מספק לחיילים תחבושת אישית אחת שנועדה לעצירת דימומים. אנו ממליצים על רכישת תחבושת אישית נוספת - שכן תחבושת אישית צריכה להימצא בכל עת בכיסו של החייל, וכאשר הוא בהכשרה, אימון או פעילות ולובש עליו אפוד קרבי, לעיתים קשה ולא נוח להגיע אל הכיס התחתון בו נמצאת התחבושת. תחבושת נוספת שתהיה בתוך האפוד יכולה להיות להציל נפשות.



כלי שימושי נוסף לעצירת דימומים חריפים הוא חוסם עורקים. זוהי רצועת גומי/סיליקון אשר מונעת דימום בגפיים עם התקנתה. ברוב היחידות לא מחלקים כיום חוסמי עורקים לכולם,ועל כן מומלץ לרכוש אחד.

ישנם שלושה סוגים עיקריים של חוסמי עורקים: שחור, שהוא מגומי (חזק מאוד אבל מתבלה - צריך לשים עליו טלק כדי שלא יתקשה בשמש או חום) ירוק שהוא מסיליקון (לא מתבלה או מתקשה בשמש, אבל חלש יותר יכול להיקרע) ואדום שהוא משילוב של סיליקון וגומי (משלב את היתרונות של שניהם).

"על המחנה נדלק ירח..."

גם בבסיס יש צורך בציוד שמתאים לכם ולצרכים שלכם. היות ובתקופת הצבא רוב זמנכם יעבור בבסיסים צבאיים, עליכם להפוך את סביבתכם לכמה שיותר נוחה, מתאימה וביתית. מבחר מוצרים שבחרתם בעצמכם יכולים לעזור בהשגת תחושת נוחות וביתיות, וגם לשרת אתכם טוב בהרבה מהמוצרים שמספק הצבא.

תיקי רחצה: אמור להכיל סבון, שמפו, מברשת שיניים משחה, סכין סכיני גילוח וג'ל גילוח. הצבא מספק תיק רחצה קטן ומתפורר מפלסטיק, אשר אינו מאריך ימים, וגם אין בו ממש תאים כך שהוא לא נוח לרוב החיילים. מומלץ לקנות תיק רחצה חזק ועמיד, שכן לעיתים נדרשים החיילים לקחת אותו איתם לשטח. ישנם תיקי רחצה רגילים, ותיקי רחצה שנפתחים ויש להם גם וו לתלייה.

שקי כביסה: הצבא מפעיל שירותי כביסה, אבל משום שפריטים הולכים לאיבוד לפעמים, מעדיפים רוב חיילי צה"ל לכבס בבית. לשם כך יש צורך בשק כביסה טוב. ישנם שקי כביסה מבד, או שקי רשת מחומר פלסטי. שק כביסה טוב ימנע מהבגדים המלוכלכים להתערבב עם הנקיים, או להתגלגל בתיק וללכת לאיבוד.



מנעולים: כדי להבטיח שאף אחד לא יחטט לכם בתיק או בארונית, ושלא יפתח בטעות איזה קיטבג ויפלו החוצה דברים שאתם צריכים- כדאי לשים מנעול טוב על כל תיק, קיטבג וארונית. הצבא מספק מנעול אחד אשר ממש קל לפתוח ולפרוץ, ועל כן אנו ממליצים לרכוש מנעולים נוספים- מנעולי מתכת רגילים לשהייה בבסיס וירידה לשטח. המנעולים אינם יקרים, והם יכולים להיות ההבדל בין ציוד שנמצא וציוד שנעלם.

רשימת קניות ומידע נוסף

רשימת הקניות לפני הגיוס יכולה להתארך ולהתקצר בהתאם לאופי השירות שלכם בצבא, התקופה בה תתגייסו, או אפילו בהתאם להעדפותיכם האישיות. לכל אחד מאיתנו יש אח, אבא, דוד ששירת בצבא ויכול לתת לכם טיפים לגבי מה אתם צריכים ומה לא.