מטהרי מים ייעודיים לסוג לכלוך מסוים

קיימים מספר ייעודים שונים למטהרי המים, בהתאם לקבוצות הלכלוך השונות אותן יש לנקות:
  • מטהרים האמורים לטפל במראה המים ובצלילותם.
  • מטהרים האמורים לשפר את טעמם וריחם של המים.
  • מטהרים האמורים לנקות את המים מרעלים כימיים שונים, כגון מתכות רעילות, חומרים מסרטנים, חומרים אורגניים ועוד.
  • מטהרים האמורים למנוע מעבר חיידקים במים.



שיטות לטיהור המים

האמצעים העיקריים לטיפול במי שתייה הינם:
  • סנן מכאני: המסנן מאפשר זרימת מים, ומונע מעברם של חלקיקים מעבר לגודל מסוים. המסננים נבדלים זה מזה ביכולת הסינון של גדלי החלקיקים השונים. ניתן להתקין את המסנן בנקודת המוצא הראשית של המים לדירה סמוך לשעון המים, או על ברז ספציפי. הם אינם מקטינים את כמות האבנית במים, וחסרי כל השפעה על המתכות והתרכובות האורגניות השונות המצויות במים. בנוסף לכך שהם אינם מטהרים את המים, אלא רק מסננים אותם ממעבר חלקיקים בגודל מסוים, הם נוטים לצבור לכלוך. הלכלוך גורם להורדת לחץ המים, ולכן יש להקפיד להחליף אותם באופן סדיר.
  • פחם פעיל: פועל לשיפור טעם וריח המים. הפחם מנקה את המים מכלור ותרכובות אורגניות שונות, אך אינו משפיע על מינראליים ומתכות. כמו כן הפחם הפעיל לא מטהר את המים מחיידקים, ולעתים אף תורם להתרבותם מאחר והוא מהווה בית גידול עבורם.
  • אוסמוזה: מערכת אשר פועלת באמצעות ממבראנה המאפשרת מעבר מים בלבד. הממבראנה מכילה מסנן מכאני, ומסנן פחם פעיל ומנקה את המים ממינראליים ומתכות שונות. היא אינה יעילה כנגד תרכובות אורגאניות. המערכות נבדלות זו מזו על פי איכותה ורגישותה של הממבראנה. גם ללחץ המים חלק ביעילות הסינון והטיהור של הממבראנה. יש לשים לב כי הממבראנות רגישות לכלור ולחיידקים, אשר יכולים להרוס אותן, לכן יש לשים לב לריכוז הכלור במים. כמו כן מערכות אלה צורכות כמות רבה מאוד של מים, רק כרבע מהכמות המוזרמת למערכת מנוקה ומשמשת לשתייה, יתר המים אובדים בתהליך הסינון והטיהור.
  • מערכות לטיהור מיקרוביאלי: מערכות אשר ממיתות את החיידקים שבמים. פועלות באמצעות מנורות סינון מעקרות או סננים.

סוגי מערכות לטיהור מים

  • מערכות המתחברות אל מקור המים לדירה כולה: הן מחוברות לרוב לשעון המים, ומנקות את המים המיועדים לכל אחד מן הברזים בבית.
  • מערכות המתחברות אל הברז הראשי בדירה: הן נמצאות תחת לחץ רשת המים על בסיס קבוע, וקיים ברז ספציפי ממנו יוצאים המים הנקיים.
  • מערכות אשר אינן נמצאות תחת לחץ רשת המים: לרוב הן מחוברות לפיית הברז, ולעתים קיים מתג בברז עצמו המאפשר להחליט האם להזרים מים שעברו ניקוי על ידי המערכת או מים שלא עברו ניקוי.
  • מערכות אשר אינן מחוברות כלל למקור המים: קנקנים וכדים למיניהם אשר לתוכם מוזגים מים מן הברז והם אמורים לנקותם.


מנורות סינון מעקרות

מנורות אלו הינן מנורות כספית, המפיקות אור על-סגולי (קרינת UVC). קרינה זו ממיתה את החיידקים אשר נחשפים אליה. המים אינם נפגעים מהקרינה, והיא אינה נשארת במים כאשר הם יוצאים מן המערכת. יש לשים לב שיעילותן של מנורות אלו יורדת משימוש לשימוש ככל שהמים עכורים יותר.

מערכת טיהור מים

מערכת טיהור מים מורכבת לרוב משניים עד ארבעה מסננים: מסנן מכאני המסלק חלקיקים, ומסנן פחם פעיל המנקה את המים ממינראליים ומתכות שונות. חלק ממערכות הטיהור מסלקות גם ריחות וטעמי לוואי. ניתן להתקין את מערכת הטיהור מעל ברז ספציפי, או על מקור המים בדירה, תלוי במערכת אותה מבקשים להתקין.



ערכות החלפה

מאחר ויש להחליף את כלי הסינון והטיהור אחת לפרק זמן המוגדר על ידי היצרן, למסננים השונים קיימות ערכות החלפה שונות. בערכות ההחלפה השונות ניתן למצוא פילטרים שונים, סנני פחם, נורות סינון ועוד. ערכות רבות מיועדות לשימוש עצמי על ידי הרוכש ואינן מצריכות איש מקצוע.

בודקים

קיימים מספר סוגי בודקים, הנבדלים זה מזה באופן פעולתם ובחומר אותו הם בודקים; כלור, חומציות, מוליכות וקשיות המים. ברובם ניתן בלחיצת כפתור לקרוא את מידת קשיות המים, או רמת החומציות שלהם וכך לדעת באיזה סוג מטה רצוי להשתמש, האם יש לרכך את המים ועוד.

מניעת אבנית

קיימות מספר דרכים עיקריות למניעת אבנית במים:
סנן אשר מוברג לצינור המים ומונע את שיקוע האבנית: מונע רק את מעבר האבנית עם המים
מגנט מונע אבנית: מונע את התגבשות האבנית.
מערכת משולבת של מסננים ומגנטים: עושה את הפעולות שצוינו קודם, ולעיתים מסוגלת גם להמיס את האבנית.

טבליות טיהור

טבליות טיהור המים נפוצות בעיקר בקרב מטיילים למזרח הרחוק ולדרום אמריקה, ופחות בשימוש ביתי. הן נבדלות זו מזו בחומר עליו הן מבוססות (כלור או יוד), אולם פעולתן זהה. יש להכניס מספר מסוים של טבליות (לרוב שתיים) לליטר מים, להמתין כחצי שעה, והמים נקיים מרעלים שונים. חלק מהטבליות גם פועלות לסילוק טעמי לוואי.

מסננים

המסנן מאפשר זרימת מים, ומונע מעברם של חלקיקים מעבר לגודל מסוים. המסננים נבדלים זה מזה ביכולת הסינון של גדלי החלקיקים השונים. ניתן להתקין את המסנן בנקודת המוצא הראשית של המים לדירה, סמוך לשעון המים, או על ברז ספציפי. הם אינם מקטינים את כמות האבנית במים, וחסרי כל השפעה על המתכות והתרכובות האורגניות השונות המצויות במים. בנוסף לכך שהם אינם מטהרים את המים, אלא רק מסננים אותם ממעבר חלקיקים בגודל מסוים, הם נוטים לצבור לכלוך. הלכלוך גורם להורדת לחץ המים, ולכן יש להקפיד להחליף אותם באופן סדיר.



מרכך מים

מרכך המים מונע את הצטברות האבנית בצינורות המים. הוא מורכב לרוב על קו המים הראשי. הוא פועל על ידי סילוק היונים אשר אחראים על היווצרות חומרים לא מסיסים במים, והוספת יונים הקלים להמסה. קיימים מספר נפחים סטנדרטיים, אשר מתאימים לשימוש ביתי, או תעשייתי.

מינרליזטור

המינרליזטור הינו כלי המכיל אבנים עשירות במינרלים, כגון מגנזיום, קלציט, סידן ועוד. הוא אינו מנקה או מטהר את המים, אלא אמור להוסיף להם מינרלים (חלקם גם מינרלים שייתכן וסולקו עקב הטיהור באוסמוזה) וטעם. יש לשים לב להוראות היצרן באשר לתדירות ההחלפה המומלצת של המינרליזטור (לרוב כשנתיים).

משאבת לחץ

משאבות הלחץ מגבירות או מווסתות את לחץ המים, ומעניקות לחץ מים אחיד. קיימות משאבות לשימוש ביתי ותעשייתי, הנבדלות זו מזו בכמות הלחץ שהן מסוגלות לספק. כמו כן, מאחר ומסנני ומערכות הטיהור השונות משפיעות על לחץ מים, רצוי להתאים את משאבת הלחץ לסוג מערכת הטיהור הקיימת. כך למשל, קיימת משאבה המותאמת לטיהור באמצעות אוסמוזה.

מפתח לבית סנן

המסננים השונים יושבים בבית סנן. בתי הסנן משתנים בגודלם בהתאם למספר וסוג הסננים המיועדים להיות מורכבים בהם. מאחר ויש להחליף אחת לזמן מה את המסננים השונים ניתן לפתוח אותם באמצעות מפתח לבית הסנן. המפתחות מגיעים בקטרים שונים, בהתאם למידות בית הסנן, והינם פתוחים או סגורים.