הקומקום החשמלי הוא מכלי המטבח הוותיקים, ואולי אחד מהפחות מוערכים מבין מכשירי החשמל בהם אנחנו משתמשים על בסיס יומי. איך קונים קומקום חדש, ולא פחות חשוב - איך שומרים על הקומקום שקניתם לאורך זמן? אספנו את השאלות הנפוצות שלכם והכנו מדריך שיתן לכם את מה שאתם צריכים לדעת.


איזה סוגי קומקומים קיימים?

אם בעבר היו 2-3 סוגי קומקומים (רגיל\חשמלי\נשלף), היום נשארנו עם סוג אחד בלבד, קומקום חשמלי נשלף עם גוף חימום נסתר וזה אומר שההבדלים בין הסוגים השונים מסתכמים בעיקר במאפיינים החיצוניים, בפיצ'רים השונים ובמחיר. בין אם זה יהיה קומקום צר וגבוה או רחב ונמוך, מבחינה טכנולוגית הם יהיו זהים. חשוב לבדוק לפני הרכישה את נוחות האחיזה של הקומקום ואת הדרך בה ממלאים אותו במים.



בחרו קומקום שיהיה לכם נוח לאחוז אותו


האם קומקום נירוסטה טוב יותר מפלסטיק?

לגבי החומר ממנו עשויים קומקומים, ניתן למצוא כאלו מפלסטיק עמיד, נירוסטה, זכוכית ואפילו חרסינה, כשההבדלים בסוג החומר לרוב, לא ישפיעו על אופן התפקוד של הקומקום אלא בעיקר על הטעם של המים שתקבלו. מכון התקנים הישראלי ממליץ על נירוסטה וזכוכית ככאלו שישאירו מינימום השפעה על הטעם. וודאו שהקומקום מכיל מדיד לכמות המים ונורת ביקורת למצב פועל. אם החלטתם לרכוש קומקום מפלסטיק - וודאו שהוא עומד בתקן ת"י 5452 של מכון התקנים הישראלי.



בדקו שדרך מילוי המים נוחה וקלה עבורכם


מה זה קומקום חכם?

אנחו נמצאים בעידן בו מכשירים חשמליים רבים הופכים להיות חכמים. זה אומר בין היתר שניתן לשלוט עליהם מעבר למה שמוצר חשמלי רגיל מאפשר. בארץ נמכר כיום קומקום חשמלי "חכם" אחד בלבד (של חברת שיאומי), שמאפשר רק חלק מההטבות שיש למוצר חשמלי חכם. אפשר לקבוע את הטמפרטורה של המים ולשמור על המים בטמפרטורה מסויימת למשך פרק זמן של כ-12 שעות, אבל לא ניתן להפעיל את הקומקום מרחוק ולא ניתן לתזמן הפעלה שלו ממצב כבוי. 


מה טווחי המחירים של קומקומים?

מבט מהיר בקטגוריית הקומקומים בזאפ מראה שמחיר של קומקום פשוט, ברמה הבסיסית ביותר יכול לעיתים גם לרדת אל מתחת לרף 100 השקלים, בעוד קומקומים "רגילים" של חברות יוקרה יכולים להגיע לתגי מחיר של 1,500 שקלים ואף יותר.



קומקום מקרמיקה יהיה יקר יותר


ההבדלים הגדולים במחירים נובעים בעיקר מיוקרת המותג, מאיכות החומרים שמרכיבים את הקומקום ומגודלו. המכשירים שעשויים מנירוסטה ומזכוכית, יהיו יקרים יותר מאלו שעשויים מפלסטיק. גם הקומקומים הגדולים יותר בנפח יהיו בדרך כלל גם יקרים יותר. אחריות סטנדרטית על קומקום חשמלי היא למשך שנה, אם כי יש קומקומים במחירים הזולים באמת, שלא זוכים לאחריות כלל.


מה הם הנפחים המקובלים לקומקום?

מרבית הקומקומים שנמכרים בישראל מגיעים בקיבולת סטנדרטית שנעה בין ליטר אחד לשניים. כדי שיהיה לנו קנה מידה, נציין שכוס סטנדרטית מכילה כ-200 מ"ל של נוזל, בעוד ספל יכול לנוע בין 250-300 מ"ל.



קומקום פלסטיק פשוט בקיבולת 1.7 ליטר


מומלץ לרכוש קומקום בקיבולת מעט גדולה יותר מאשר הצריכה היומית, במיוחד אם השימושים כוללים גם מים לבישול ולא רק שתייה חמה. אם חששתם מבזבוז חשמל, זכרו שכל עוד תמלאו את הקומקום בכמות המים המיועדת לצריכה, ההבדל יהיה בעיקר במהירות רתיחת המים.


על מה משפיע ההספק של הקומקום?

ככלל, צריכה להיות התאמה בין הספק המכשיר לקיבולת שלו. ככל שהקיבולת גדולה על ההספק להיות גדול בהתאם כדי לחמם את כל כמות המים בזמן סביר. בפועל, לקומקומים רבים בעלי אותה הקיבולת יש טווח רחב של הספקים. לדוגמה בקומקומים בני 1.5 ליטר ההספק יכול לנוע בין כ-1500 ואט (שזה די נמוך) ל-3000 ואט. לכן אם מהירות הרתחה חשובה לכם, ואתם מרתיחים מים בכמות גדולה בדרך כלל – בחרו בקומקום בעל הספק גבוה.


מהי נקודת הרתיחה בקומקום והאם ניתן לשנות אותה?

נקודת הרתיחה של מים היא בדרך כלל באיזור ה-100 מעלות (תלוי מה הלחץ האטמוספרי סביבכם), והקומקום החשמלי לא ממש יכול לשנות אותה. מה שישתנה בין קומקום לקומקום היא המהירות בה המים יגיעו לנקודת הרתיחה. בפועל, מה שקורה בקומקום בזמן שהמים מגיעים לנקודת הרתיחה ומתחילים לבעבע - זה שלוחית מתכת קטנה, שיושבת בסמוך למתג זזה ומזיזה איתה את המתג למצב כבוי. לגבי השאלה כמה זמן ייקח למים להגיע לאותה נקודה, זה כבר תלוי בהספק החשמלי של הקומקום שרכשתם.


יש קומקומים שיכולים לאחר ההגעה לנקודת הרתיחה - לשמור על המים חמים בטמפרטורה נמוכה מ-100 מעלות כדי לאפשר למשתמש גם לשתות מים בטמפרטורה שאפשר לשתות (ב-100 מעלות תקבלו כוויה חמורה בפה), וגם להרתיח את המים שוב - אם מתעורר הצורך, תכונה שתוכלו למצוא בדרך כלל במיחמים חשמליים שפעלים באופן עקרוני כמו קומקום חשמלי עם גוף חימום פנימי שמביא את המים לנקודת רתיחה, אבל במקרה של מיחם - הוא עונה על צורך של כמות מים גדולה להרתחה.


כל כמה זמן צריך להחליף קומקום?

נקודת התורפה של רוב הקומקומים שנמכרים בישראל היא היכולת שלהם לשרוד את המים מלאי האבנית בישראל - שגורמים להצטברות אבנית בתוך הקומקום. בעבר, אותה אבנית הצטברה על גוף החימום שהיה אז גלוי וגרמה לבעיות חשמליות בקומקומים שהיו שורדים תקופה קצרה יחסית.



קומקום זכוכית ישאיר מינימום טעם לוואי במים


היום כשכל גופי החימום מוסתרים מחוץ למיכל הקיבול של המים, הבעיה העיקרית היא האבנית שמצטברת בתוך המיכל ומעניקה למים טעם לוואי לא נעים - אם לא מקפידים לנקות אותה מדי פעם. אם הקומקום פועל באופן תקין, אין צורך להחליפו בחדש.


איך ניתן לשמור על תקינות הקומקום לאורך זמן?

ראשית, מומלץ להתקין בכניסת המים הראשית לבית מגנט או מכשיר אחר להפחתת כמות האבן במים. הפעולה הזו תאריך את חייהם של כל המוצרים שמתבססים על הזרמה קבועה של מים, כמו מכונת הכביסה, דוד השמש, מתקני המים השונים וכמובן, גם הקומקום החשמלי.



נקו את הקומקום מדי פעם עם חומץ הדרים או מלח לימון


הפעולה הזו לא תסיר את כל כמות האבן, ואבנית תצטבר בכל מקרה בקומקום שלכם במהלך השימוש. לכן מומלץ לנקות את פנים המיכל אחת לכמה שימושים, עם חומר טבעי כמו חומץ הדרים (פשוט לשפוך פנימה, להמתין שעה ולנקות) או מלח לימון (2 כפות כאלו, להוסיף שליש גובה קומקום במים, להרתיח ולשטוף היטב).


טיפ אחרון לשמירה על קומקום נקי מאבנית: ברגע שהקומקום סיים את תפקידו - רוקנו אותו מהמים ושימו אותו לייבוש עד השימוש הבא. קומקום שנשארים בו מים בין השימושים - יצבור אבנית הרבה יותר מקומקום יבש.