עיצוב

מעל הכול, הגורם החשוב ביותר בעכבר למחשב הוא עיצובו. עכבר בעל כפתורים קטנים מדי, עכבר קטן מדי, או עכבר לא נוח עבור כף היד יגרום למשתמש לעבוד באופן לא נכון ולא בריא. אם לדוגמא לעכבר אין כפתור גלילה, המשתמש יצטרך לגלול את העמודים באמצעות פס הגלילה בצידי החלון, דבר אשר מקשה על עבודה רציפה.
להלן מספר עיצובים הקיימים בעכברים כיום:

עכבר רגיל: הממשק הקלאסי של העכברים מורכב מהעכבר עצמו, יחד עם שני כפתורי שליטה עיקריים המיועדים לאצבע הגדולה ולאמה. בעבר הופיעו גם עכברים בעלי שלושה כפתורי הפעלה, אולם בשנים האחרונות הכפתור השלישי הופקע לטובת גלגלת. הגלגלת מאפשרת לגלול בעמודי אינטרנט בדפדפן או בכל חלון פתוח הדורש גלילה מעלה ומטה. יחד עם תוכנה מתאמת, ניתן לשלוט כמה שורות ירדו בכל גלגול של הגלילה. אם אתם משתמשים בעכבר ביד שמאל, חשוב לבדוק שהעכבר מעוצב באופן המאפשר שימוש לשמאליים.

עכבר רגיל אלחוטי: עכבר בעיצוב רגיל, אולם בניגוד לכזה, עכבר זה עובד ללא כבלים ומאפשר עבודה מאוד נוחה. עכברים אלחוטיים זקוקים לבסיס אשר מחובר למחשב, קולט את השדר מהעכבר ומתרגם אותו לפקודות אל המחשב. עכברים אלה זקוקים לסוללות על מנת לפעול. לרוב העכברים ישנו בסיס המסוגל לטעון את הסוללות או לחלופין, הם משתמשים בסוללות אצבע (AA). שימו לב שבמעבר משימוש בעכבר חוטי, לשימוש בעכבר אלחוטי, ישנה תקופה קצרה בה תצטרכו להסתגל למשקל הסוללות שנוסף למשקלו הכללי של העכבר, אולם רוב המשתמשים מתרגלים לכך בתוך תקופה קצרה.



עכבר גולת שליטה – Track Ball: העיצוב של עכבר זה שונה מהותית מהעכבר הרגיל. במקום להזיז את העכבר על גבי משטח העבודה, קבועה בעכבר גולה גדולה, אותה מזיזים באמצעות האצבעות או הבוהן. תחת הגולה נמצאים חיישנים הסורקים את התנועה ומתרגמים את הקלט לתנועה על גבי המסך. מיקום הכפתורים והגלגלת שונים לחלוטין, כיוון שהעיצוב השונה ממקם את הגולה במרכז העכבר. למשתמש הרגיל אשר מתחיל לעבוד עם עכבר מסוג זה, תידרש תקופת הסתגלות. יתרונו הגדול של עכבר זה הוא שפרט לאצבעות, פרק כף היד לא נע אנכית או אופקית. למי שסובל מכאבים בפרק כף היד מומלץ לעבור לעכבר מסוג זה. עכברים למחשב בעלי גולת שליטה הם נדירים, וקיים מבחר מאוד מצומצם מהם. גם בעכברים מסוג זה ניתן למצוא את החלוקה לעכבר חוטי ועכבר אלחוטי, אולם מאחר וגוף העכבר נשאר ברוב המקרים באותו מקום, לרוב המשתמשים אין צורך לשלם את תוספת המחיר עבור עכבר אלחוטי בעל גולת שליטה.

עכבר למצגות ושלט רחוק: קיימים לא מעט עכברים למחשב המיועדים למרצים או למי שזקוקים לשלט רחוק אלחוטי. עיצוב העכבר נראה כמו שלט רחוק של מכשיר טלוויזיה, ומתאים לאחיזה נוחה ביד בשעת הרצאה. העכבר פועל בצורה אלחוטית ומזהה את התנועה במרחב על ידי חיישנים שונים – לרוב על ידי מספר משקולות זעירות. התנועה מתורגמת לתנועת העכבר על גבי המסך. לרוב, לצרכים של ההרצאה, יכיל העכבר גם סמן לייזר, אשר מאפשר להאיר נקודות על פני מסך של מקרן.

עכבר לשימושים מיוחדים עם כפתורים ייחודיים: קיימים עכברים המיועדים לשימוש מיוחד. לדוגמא, עכברים למחשב המעוצבים כעכבר רגיל אך כוללים כפתורים מיוחדים להפעלה ישירה של תוכנות מסוימות המותקנות במחשב כגון אפליקציות מוזיקה. מאידך, קיימים עכברים למחשב הכוללים כפתורי גלילה מהירה מעלה ומטה בנוסף על הגלגלת, או שניתן לגלול עימם גם לצדדים. ישנם עכברים המכילים כפתורים המיועדים לבוהן, ובאמצעות תוכנה ניתן להגדיר את פעילות הכפתורים הללו.

עכבר עבור שחקנים: ישנם עכברים המוגדרים כעכברים ייעודיים עבור קהילת השחקים ("גיימרים"). גיימרים זקוקים לעכברים מדויקים מאוד, עם עדיפות לעכברי לייזר בעלי מספר גדול יותר של חיישנים, כאשר כל חיישן דוגם תמונה גדולה ככל האפשר. עיצוב העכבר צריך להיות נוח לאחיזה ממושכת ומאווררת. העכבר עצמו צריך להיות בעל משקל נוח לשימוש בשעת משחק. לאחרונה נכנסו לשוק עכברים המכילים מאוורר פנימי, המזרים אויר על כף ידו של המשתמש ומונע הזעה בשימוש ממושך. ה"גיימרים הכבדים" יעדיפו עכברים חוטיים, בשל העובדה שהעברת הנתונים בעכברים אלו מהירה יותר מהאלחוטיים.

עכבר עבור מחשבים ניידים: ישנם הרבה עכברים המיועדים בעיצובם למחשב נייד. עכברים אלה קלים וקטנים יותר, על מנת להיכנס בקלות לתיק של הנייד. עכברים מסוג זה קיימים גם בגרסאות חוטיות, וגם בגרסאות אלחוטיות. על מנת להימנע ממצב בו חוט העכבר משתחרר בתוך התיק, העכברים החוטיים למחשבים ניידים מצוידים לפעמים בגלגלת קפיצית בתוכה מאוכסן החוט.

עכבר ארגונומי: אחת התופעות הכאובות (תרתי משמע) אצל אנשים המשתמשים במחשב במשך שעות רבות, היא כאבים בפרק כף היד, בשל אחיזה לא נכונה של העכבר. כדי לענות על בעיה זו, מומלץ לחפש עכבר ארגונומי, המעוצב בצורה שאינה מצריכה הזזה של פרק כף היד ובכך מאפשרת עבודה רצופה אתו ללא כאבים. עכברים ארגונומיים מעוצבים ברוב המקרים באופן שמשאיר את פרקי האצבעות במצב רפוי ומונעים כאבים ומאמץ גם בחלק זה של היד.



חיבור העכבר למחשב

ישנן מספר צורות לחיבור העכבר למחשב:
חיבור כבל ב- USB 2.0: החיבור המקובל כיום עבור מרבית העכברים החוטיים. חיבור זה החליף את חיבור ה-PS2 (כניסה ירוקה) אשר עדיין ניתן למצוא בלוחות האם הישנים. יתרונו הגדול של החיבור הוא מהירות העברת הנתונים אל המחשב. כמו כן חיבור זה מספק את החשמל הדרוש להפעלת העכבר.
חיבור אלחוטי – רדיו RF: חיבור זה משדר נתונים מהעכבר אל בסיס העכבר, בתדר רדיו, ללא צורך בכבלים מחברים. בסיס העכבר מחובר למחשב (לרוב בחיבור USB) ומעביר את השדר למחשב. החיבור מוגבל במרחק, ותלוי גם בעוצמת השידור של העכבר אל המשדר. לרוב מדובר במרחקים של עד 2 – 3 מטרים.
חיבור אינפרה אדום – IR: בעבר הפתרון לשידור שדר מהעכבר לבסיסו באופן אלחוטי היה באמצעות שידור אור אינפרה אדום. כיום פתרון זה נדחק לשוליים, כיוון שהעכבר מוגבל במרחב התנועה שלו. על מנת שהשדר ייקלט בבסיס העכבר, הוא צריך להיות בקשר עין מולו. עובדה זו יצרה מצבים בהם השידור היה נקטע ומפריע לעבודה השוטפת אתו.
חיבור אלחוטי – Bluetooth: חיבור זה גם הוא משדר נתונים מהעכבר ללא חוטים ישירות לבסיס העכבר או אל Doungle, מעין רכיב המתחבר אל המחשב ומשמש כבסיס קליטה עבור שידורי Bluetooth. יתרונו על פני חיבור הרדיו, בעוצמת שידור גבוהה יותר, המאפשרת עבודה מרוחקת יותר מבסיס העכבר.

כאשר בוחרים לרכוש עכבר אלחוטי, חשוב לזכור כי העכבר לא מחובר ישירות עם כבל למחשב, וכיוון שכך הוא זקוק לסוללה על מנת לפעול. במקרים הללו קיימות שתי שיטות. הראשונה והעדיפה, עכבר למחשב בעל סוללות נטענות. בשעות בהן העכבר לא בשימוש, מניחים את העכבר בבסיס מיוחד המחובר לחשמל אשר טוען את הסוללות של העכבר עצמו. כך לאחר מספר דקות, הסוללות טעונות מחדש ומוכנות לשימוש. השיטה השנייה היא שימוש בסוללות חד פעמיות, מסוג סוללות אצבע (AA). החיסרון בשיטה זו היא התחלופה המהירה יחסית של הסוללות עבור העכבר. כמו כן יש להקפיד לכבות את העכבר בשעות בהן הוא אינו בשימוש, על מנת לחסוך בצריכת הסוללה.

חיישני זיהוי התנועה

קיימות מספר שיטות לזיהוי התנועה של העכבר:
עכבר גולה: בעבר היו מקובלים עכברים בעלי גולת גלילה. הגולה מוקמה תחת העכבר, ותנועת העכבר על גבי המשטח גלגלה את הגולה, אשר הניעה שני צירים פנימיים – ציר X וציר Y. תנועה זו תורגמה לתנועת הסמן על גבי המסך בשני המרחבים. טכנולוגיה זו הולכת ונעלמת מן העולם, ואת מקומם של עכברים מסוג זה תופסים בעיקר עכברים אופטיים.
עכבר אופטי: מרבית העכברים כיום עובדים בשיטה זו. עכבר אופטי מבוסס על חיישן המצלם את התמונה המתקבלת מהמשטח מספר פעמים רב בשנייה, ומשווה את התמונה הנוכחית מול הקודמת. כאשר התמונה משתנה, העכבר מפענח את הנתונים לתנועה ומחליט על תנועת הסמן בהתאמה.
עכבר לייזר: בדומה לעכברים אופטיים, העכבר סורק את התמונה המשתנה תחתיו ומשווה אותה לתמונה הקודמת. על ידי ההשוואה העכבר מפענח את השינוי לתנועה על גבי המסך. יתרונו של עכבר הלייזר הוא בדיוק גבוה יותר מזה של עכבר אופטי רגיל.

לעכברים אופטיים ועכברי לייזר חיישנים שונים הנבדלים במספר תכונות:
גודל החיישן דגימת התנועה: קובע את גודל התמונה המתקבלת ע"י צילום המשטח תחת העכבר. ככל שהתמונה גדולה ומפורטת יותר, כך העכבר ידע לתרגם את השינוי לתנועה מדויקת יותר.
תדר הדגימה: תדר הדגימה מושפע מאורך הגל של האור. העכברים זורקים אור על המשטח והאור מוחזר ומפוענח לתמונה. ככל שהדבר נעשה יותר פעמים בשנייה, כלומר בתדר גבוה יותר, יתקבל יותר מידע, וכך ניתן לתרגם יותר מידע לתמונה מדויקת יותר. עכברים המשתמשים בקרן לייזר על מנת לדגום את המשטח מספקים תדרים גבוהים יותר ולכן הם מדויקים יותר.
מספר רב יותר של חיישנים: ישנם עכברים אשר משתמשים ביותר מחיישן בודד לצילום התמונה המתקבלת. מספר גדול יותר של חיישנים יגרום ליותר מידע המתקבל בשעת התנועה, אשר בתורו מתורגם לתנועה מדויקת יותר.



תוכנה

התוכנה המסופקת עם העכבר נותנת ערך מוסף עבור העכבר. תפקידה לתאם את פעילות העכבר מול המחשב בצורה טובה יותר ומשמשת כדרייבר (driver). מומלץ להתקין את התוכנה, ולא להשתמש בזיהוי האוטומטי של העכבר על ידי מערכת ההפעלה. התוכנה מאפשרת לתכנת כפתורים שונים בעכבר להפעלת פעולות שונות. כך למשל, ניתן לתכנת כפתור מיוחד עבור פעולת העתקה, וכפתור אחר לפעולת הדבקה. באופן זה, ניתן לבצע בקלות העתקה ללא שימוש במקלדת. תכנות מאוד מקובל כיום הוא תכנות כפתורים לפעולות קדימה ואחורה בדפדפנים. כך נחסך הצורך להזיז את העכבר וללחוץ על הכפתורים הללו בדפדפן. התוכנה מאפשרת להגדיר כמה שורות יגללו בעת גלילת הגלגלת על העכבר, וכך בעצם להגדיר את מהירות הגלילה. בנוסף, התוכנה מאפשרת להגדיר את הרגישות של תנועת העכבר לפי רצונכם. כמו כן ניתן להגדיר את תרגום תאוצת התנועה של סמן העכבר על המסך על פי העדפותיכם האישיות.

סיכום

כיום, מבחר העכברים למחשב גדול מאוד. ישנם עכברים המיועדים לקהילות מסוימות או לשימושים ייחודיים, וישנם העכברים "הקלאסיים" לשימוש רגיל. רמת האמינות של העכברים מאוד גבוהה והם אינם נוטים להתקלקל כמו העכברים הישנים. משום כך, כדאי להשקיע בעכבר מחשב בעיצוב טוב, ובעל פונקציונליות טובה עבורכם, אשר ישרת אתכם נאמנה שנים רבות.