1. מה ההבדל בין גריל גז, מעשנות ומנגל רגיל?

ראשית, עלינו להבין שבישול על גריל שונה בתכלית מבישול על ידי עישון, כשההבדל העיקרי הוא בזמן הבישול הארוך משמעותית במעשנות כמו גם טמפרטורת הבישול שנמוכה יותר במעשנת שכשמה כן היא, היא מעשנת את הבשר ומבשלת אותו בתהליך צלייה איטי שבו החום נמוך משמעותית מאשר החום על גבי רשת הצלייה. התוצאה היא בד"כ בשר רך ובטעם מעושן.

כשמדובר בגריל רגיל, רוב הישראלים יתלבטו בין גריל גז וגריל פחמים כשההבדלים הם בעיקר בנוחות ומהירות הדלקת האש והשימוש בגריל גז מול גריל הפחמים, לעומת טעם הצלייה האותנטי, אותו תמצאו בעיקר בגריל פחמים מסורתי.




2. מה טווח המחירים של כל אחת מהאפשרויות?

מנגל פחמים רגיל יהיה לרוב הזול יותר והפשוט יותר לרכישה ולתפעול כאשר כמעט כל קופסת מתכת ורשת ברזל יכולים לשמש כמנגל בתוספת הפחמים כמובן. מנגל קטן כזה ניתן למצוא גם במחיר של עשרות שקלים בודדים. מעשנות תוכלו למצוא במחיר שיתחיל ב-600-800 שקלים ועד מעשנות במחיר של אלפי שקלים. 

גריל גז פשוט שיכול לספק משפחה בת 3-4 נפשות יתחיל במחיר של כ-1000 שקלים וכאן השמיים הם הגבול עם גרילי גז שיכולים לעלות מעל 10,000 שקלים בהתאם לגודל ולאיכות.




3. מה הגדלים הסטנדרטים של גריל גז ומעשנת?

בכל מה שקשור במעשנות, בדרך כלל מדובר במיכל דמוי חבית עומד או שוכב ואשר בתוכו מעשנים ומבשלים את הבשר. הגדלים יכולים לנוע בין גבהים של 60 ס"מ ועד מעל למטר ואילו הקוטר ינוע בין 30 ס"מ ועד מעל 80 ס"מ. כשמדובר בגריל, אנחנו מודדים את גודל משטח הצלייה עצמו שיכול לנוע בין גודל של 200 סמ"ר ועד מעל למטר רבוע. 


גריל פחמים רגיל


4. כמה מבערים יש בדרך כלל בגריל גז?

גריל גז קטן ופשוט יכול להכיל מבער בודד, וגרילים מתקדמים יותר ויקרים יותר יכולים להכיל עד 6 מבערים ובנוסף ישנם גרילים שמציעים גם מבערים צדדיים לשיפור צליית הבשר אך אלו מייקרים לרוב את מחיר הרגיל וגם מוסיפים לגודלו הפיזי של הגריל. גריל למשפחה בת 4 נפשות יכול לכלול 3 מבערים ואין צורך ביותר מזה, אלא אם כן מדובר במשפחה שמארחת הרבה.

לגבי זמן הצלייה, אין משמעות לכמות המבערים אם במקביל גדל גם השטח של רשת הצלייה. אם מדובר ברשת קטנה ובכמות מבערים גדולה (לא ממש מצב הגיוני), אז תהליך הצלייה יהיה מהיר, אולי אף מהיר מדי, לכן לא מומלץ להשקיע בגריל בעל 6 מבערים אם אתם לא עושים על האש לכמות של 15 איש ומעלה.


גריל 6 מבערים



5. מה החומרים הרצויים שמהם יהיו עשויים המבערים בגריל גז?

לרוב נעדיף מבערים אשר עשויים מנירוסטה או ברזל יצוק כאשר בגרילים האיכותיים נמצא בדרך כלל שילוב חומרים אמין אשר יחזיק את המבערים במצב מתפקד לאורך זמן רב. גם הנירוסטה וגם הברזל היצוק מחזיקים מעמד תקופה די ארוכה, כאשר הנירוסטה עמידה יותר לפגעי מזג האוויר, הלחות והמלח ואילו הברזל היצוק, כך לפחות טוענים מומחי בשר - ידאג לפיזור נכון ושווה יותר של החום שהגריל מפיק. את המבערים מהנירוסטה קל יותר לנקות מאשר את מבערי הברזל היצוק, וזה גם שיקול לפני הרכישה.


מבער נירוסטה



6. האם למבנה המבערים יש השפעה בשימוש גריל הגז?

ישנן שתי דרכים עיקריות לפיזור המבערים בתוך חלל הגריל כאשר השיטה הנפוצה יותר נקראת השיטה האוסטרלית - היא הצורה האנכית של המבערים מימין לשמאל. בשיטה הזו ניתן למעשה להפעיל מבער אחד בלבד ולהשאיר את השאר כבויים. השיטה הפחות נפוצה היא השיטה האופקית בה פחות נוח להפעיל חלק מהמבערים אבל יש משתמשים שמעדיפים את אופי הצלייה בסידור הזה. 


מבער יצוק


7. האם אחריות על גריל גז כוללת לרוב גם את המבערים?

לרוב האחריות על הגריל כוללת גם את גוף הגריל, הרשת והמבערים, אך חלק מהחברות מספקות תקופות אחריות שונות לגוף הגריל ולמבערים, כאשר האחרונים "זוכים" לתקופות אחריות פחותות. ההמלצה היא לרכוש גריל שיציע לכם לפחות 3 שנות אחריות על המבערים ובהתאמה, תקופה של חמש שנים אחריות לפחות על גוף הגריל. 


8. האם פיזור החום הוא אחיד בגריל גז והאם ניתן לשלוט עליו?

כל עוד המבערים תקינים בגריל הגז, אופי פיזור החום אמור להיות שווה בכל רחבי הרגיל בתנאי חשוב אחד: טיב רשת הצלייה. הרשתות הטובות עשויות מברזל איכותי יצוק והמהדרין גם זוכות לציפוי של אמייל או חרסינה, מה שמבטיח את פיזור ושימור החום האופטמלי לגריל מהסוג הזה. 


גריל 3 מבערים


9. מה הגדלים המומלצים למשפחה ממוצעת ולאירוח?

גודל משטח הצלייה קובע למעשה את כמות האוכל שניתן לפזר עליו, תוך התחשבות בעוצמת האש הנדרשת. גודל ממוצע של גריל למשפחה בת 4 נפשות יוכל להיות בסביבות 1500 סמ"ר וגרילים למשפחות גדולות יותר או כאלו שמארחות הרבה כבר יהיו גדולים יותר לכיוון 7000 סמ"ר. 




10. מה היתרונות של גריז גז לעומת מנגל?

היתרונות של גריל גז על גריל פחמים מתבססים לרוב על נוחות ומהירות התפעול של הגריל. ניתן להדליק אותו מהר הרבה יותר, יש לנו שליטה מלאה על עוצמת הלהבה והפיזור שלה, מה שקשה להשיג בגריל פחמים מסורתי ובנוסף הניקיון של גריל גז יהיה קל יותר ומהיר יותר. לצד אלו שיטענו שטעם הבשר שנצלה על גריל פחמים טוב הרבה יותר, יטענו אחרים כי הנזק הבריאותי חמור יותר בגריל כזה לעומת גריל גז בגלל השימוש בפחמים והתוצרים הנלווים לבישול כזה כמו הפיח והאפר שמוצאים את דרכם אל האוכל או אל הריאות ששלנו במהלך הצלייה.



11. האם ניתן לתחזק ולהחליף חלקים בגריל גז / מעשנת?

בהחלט. ככל שהגריל יהיה איכותי יותר ומחברה מוכרת, כך תהיה למשתמש היכולת להחליף או לתן חלקים בגריל שמתבלים או מתקלקלים. מדובר על חלקים בגריל שהם נפרדים וניתן לפרק ולהחליף אותם הם רשת הצלייה, המבערים, בלון הגז ולעתים אף חלקים מגוף הגריל כמו מדפים צדיים וכיסויים. 


לאיכות ומבנה רשת הצלייה יש משמעות מכרעת לאיכות הבשר


12. האם נדרשת מיומנות על מנת להרכיב ולחבר את המעשנת או הגריל גז?

חשוב להבין כי התקנת גריל גז, ולו גם הפשוט ביותר דורשת טכנאי גז מוסמך על ידי המדינה מהסיבה שגם חיבורים פשוטים יחסית של בלוני גז לגריל עלולה להיות והייתה בעבר - מסכנת חיים. כשמדובר במעשנות, הכלל הוא זהה. כל עוד מדובר במעשנת פחמים, אין צורך במישהו מסומך - אך אם המעשנת פועלת על גז, גם במקרה הזה נדרשת נוכחות של טכנאי. 


13. האם השימוש במעשנת או בגריל גז מקצרים את זמן עשיית הבשר?

גריל גז אינו שונה משמעותית מגריל פחמים ומה שיקבע את מהירות צליית הבשר יהיו עוצמת האש וטיב רשת הצלייה. כמובן שהעבודה על גריל גז תהיה מדויקת יותר אך לאו דווקא מהירה יותר. במעשנת כבר מדובר בשיטת צלייה שונה, איטית הרבה יותר והיא פועלת על טמפרטורות נמוכות יותר של חום. 


14. מה אורך החיים של גריל גז ומעשנות?

קשה לקבוע במדויק אורך חיים של גריל מסוגיו השונים או לחילופין מעשנת בשר, אבל אם תשמרו על הגריל במקום יבש כאשר הוא מכוסה כשהוא לא בפעולה, ותקפידו לנקות אותו היטב אחרי כל שימוש, אין סיבה שגריל איכותי לא יחזיק מעמד גם בין 5-10 שנים,הכל עוד מדובר בגריל איכותי שעשוי מחומרים איכותיים. 




15. מהם החומרים מהם עשויים גרילי גז?

הרוב המכריע של גרילי הגז עשויים מסוגים שונים של מתכות כאשר הזולים ביותר יהיו עשויים מפח וככל שרמת הגריל תעלה, תמצאו אותם עשויים מחומרים כמו אלומיניום, נירוסטה, ברזל יצוק ואף עץ. כמובן שככל שהחומרים ממנו עשוי הגריל יהיו עמידים יותר, כך ינצח הגריל במבחן הזמן. 


16. האם לכל גריז גז יש את האפשרות הפשוטה לניקוי וניקוז שומנים?

כל גריל גז מהתקופה המודרנית יכלול איתו מגש, תעלה או אף שניהם, שמשמשים לניקוז של הנוזלים השונים מרשת הצלייה אל מיכלי ניקוז מתכתיים בדרך כלל, ואם במקרה מצאתם דגם שאינו כולל איזו שהיא מערכת ניקוז מהסוג הזה - פשוט דלגו מעליו בקלילות אל הדגם הבא. 



17. מה זה BTU?

ראשי תיבות של British Thermal Unit, או יחידת חום בריטית. ככה מודדים בגריל כמה זרימת חום קבועה יש בכל ס"מ עליו. נהוג לחשוב שככל שהנתון הזה גדול יותר, כך עוצמת הצלייה שלכם תהיה גבוהה יותר. הטעות נובעת מכך שלא לוקחים בחשבון את גודל משטח הצלייה, לעומת כמות המבערים. יחס של עוצמת ה-BTU אל מול גודל משטח הצלייה שנחשב טוב יהיה מעל 15. לדוגמה: אם גודל משטח הגריל שלכם הוא 3,000 סמ"ר ועוצמת ה-BTU היא 45,000 אזי היחס אצלכם הוא 15 בדיוק. 


18. מה העוצמה הממוצעת של BTU של גריל גז?

גרילי הגז הפופולריים בארץ מגיעים עם נתוני BTU שנעים בין 10,000BTU לגריל קטן ופשוט ועד ל-60,000BTU לגרילים ביתיים מתקדמים יותר. 


19. איזה סוגי מעשנות קיימים?

המעשנות הפופולריות בישראל הן מעשנות העץ, בהן שורפים גזעי עץ או גחלים וברגע שהלהבה שוככת, מכניסים את הבשר פנימה אל תהליך העישון. שיטה זו היא המסורתית והתוצאה שלה תהיה לרוב טעימה ונעימה יותר, אך היא כרוכה בעבודה נקייה הרבה פחות ובטרחה לא מעטה בכל מה שקשור לתפעול המעשנת. בנוסף ניתן למצוא גם מעשנות גז שמקבלות את העשן ממקור חימום שנובע מגז, בדומה לגריל מונע גז. 


מעשנת פחמים


מעשנת גז


20. האם צריכת החשמל של גריל גז ומעשנת גבוהה?

גריל גז כמעט ואינו צורך חשמל מכיוון שהוא מחובר ישירות לבלון גז ושם מתבטאות עלויות התחזוק העיקריות שלו, אולם משהו קטן כן דורש לעתים חיבור למקור חשמל וזו הצתה אלקטרונית - אם קיימת. אך צריכת החשמל של רכיב כזה אם במקרה קיים בגריל שלכם - תהיה שולית וזניחה לחלוטין ולמעשה כמעט ואינה ניתנת למדידה.