גודל מסך, תאימות לחדר והתקנה

לפני רכישת מקרן וידאו, חשוב לקחת בחשבון את גודל המסך ואת ההתאמה של המקרן לחלל. כדאי להתחיל במדידה של השטח הפנוי בחדר שבו מיועד המקרן להיות, כדי לקבוע את גודל המסך האידיאלי ולפי זה את המקרן המתאים. 


מרחק הקרנה (Throw distance) קובע את המרחק בין המקרן למסך הנדרש להשגת גודל מסך רצוי. 


מקרני Short Throw: מקרנים שמתוכננים להיות ממוקמים קרוב למסך, מה שהופך אותם לאידיאליים עבור חדרים קטנים יותר או חללים שבהם המרחק הפנוי בין המקרן למסך מוגבל. למקרנים מסוג זה יש יחס הקרנה של 0.3:1 או פחות. משמעות הדבר היא שעל כל 1 רגל (30 ס"מ) של רוחב מסך, המקרן צריך להיות ממוקם במרחק של כ-3 אינץ' (8 ס"מ) או פחות מהמסך. לדוגמה, כדי להקרין מסך בגודל 100 אינטש נדרש מרחק של מספר סנטימטרים בלבד בין המקרן לקיר למקרני Ultra short throw או 1-2.5 מטר למקרני Short Throw.


מקרנים עם מרחק הקרנה סטנדרטי: דורשים מרחק רב יותר בין המקרן למסך כדי להשיג גודל מסך רצוי, כאשר בדרך כלל יחס ההקרנה הוא של 1.2:1 עד 2:1 או יותר. כלומר, על כל 1 רגל (30 סנטימטר) של רוחב מסך, המקרן צריך להיות ממוקם במרחק של בין 1.2 רגל (36 סנטימטר) ל-2 רגל (60 סנטימטר) או יותר מהמסך. לדוגמה, כדי להקרין מסך בגודל 100 אינטש המקרן צריך להיות במרחק של 2.4-4 מטרים ואף יותר מהקיר.


תיקון Keystone: תכונה שמסייעת לתקן תמונות מעוותות שנגרמות על ידי זווית המיקום של המקרן. זה שימושי במיוחד כאשר המקרן ממוקם בזווית או מותקן על תקרה. חפשו מקרנים עם אפשרויות לתיקון Keystone אוטומטי או ידני כדי להבטיח תמונה מיושרת כהלכה.




שיטות הקרנה

מקרנים משתמשים בשיטות הקרנה שונות, שמשפיעות על איכות התמונה, הצבעים, הבהירות והתנועה.


מקרני LCD: משתמשים בשלושה לוחות LCD (אדום, ירוק וכחול) כדי להקרין תמונות. הם מציעים דיוק צבע, יחסי ניגודיות גבוהים, והם לרוב זולים יותר בהשוואה למקרני לייזר, מה שהופך אותם לבחירה פופולרית למי שמחפשים איזון בין מחיר לביצועים.


מקרני DLP: משתמשים במראות מיקרוסקופיות כדי להחזיר אור ולהפיק תמונות. הם מספקים יחס ניגודיות גבוה, רמות שחור טובות וטיפול מוצלח בתנועה. מקרני DLP לרוב תואמים לתוכן תלת מימד, אם הפיצ'ר הזה חשוב לכם.


מקרני LCOS: מקרני LCOS, כגון SXRD ו-D-ILA, משלבים אלמנטים של טכנולוגיות DLP ו-LCD. הם מציעים רזולוציה גבוהה, דיוק צבעים מצוין ויחסי ניגודיות טובים, אך הם נוטים להיות יקרים יותר מטכנולוגיות אחרות.




איכות התמונה

כדאי לקחת בחשבון כמה גורמים עיקריים, ובהם בהירות, ניגודיות, רזולוציה, HDR (טווח דינמי גבוה) ודיוק צבע.


הרזולוציה מתייחסת למספר הפיקסלים על המסך, ורזולוציות גבוהות יותר כמו 4K מציעות תמונות חדות ומפורטות יותר. מומלץ שלא לרדת מרזולוציה של Full HD לכל הפחות, כיוון שרזולוציה נמוכה מדי באה לידי ביטוי בקלות על מסכים גדולים.


בהירות, הנמדדת ב-Lumens, מתייחסת לכמות האור הנפלט מהמקרן. זה קובע עד כמה התמונה המוקרנת תהיה בהירה בתנאי תאורה שונים. עבור חדר קולנוע ביתי ייעודי עם תאורה מבוקרת, מקרן עם בהירות של 1,500 עד 2,500 לומן יספיק; לסלון עם אור סביבה מתון, כדאי לשקול מקרן עם רמת בהירות של 2,500 עד 3,500 לומן. לחדר ישיבות מואר מומלץ מקרן ברמת בהירות גבוהה יותר של 3,500 עד 5,000 לומן כדי להתמודד כראוי עם התאורה בחלל ולשמור על נראות ברורה של התוכן.


יחס ניגודיות קובע את ההבדל בין החלק הבהיר והכהה ביותר בתמונה. יחס ניגודיות גבוה יותר מייצר תמונה מציאותית יותר עם פירוט רב יותר. מקרנים ברמת בסיס מציעים בדרך כלל יחס ניגודיות של סביב 1,000:1. הם אמנם יכולים לספק איכות תמונה משביעת רצון, אבל הניגודיות הנמוכה עלולה לגרום לכך שהצבעים נשטפים מעט והפרטים פחות מוגדרים. מקרנים מתקדמים יותר מציעים לרוב יחס ניגודיות של 3,000:1 ומעלה, ומקרנים מתקדמים יכולים לספק יחסי ניגודיות של 10,000:1 ומעלה. מקרנים אלה מספקים רמות שחור יוצאות דופן, פרטי צל מדויקים וטווח דינמי גבוה שמשפר את החוויה החזותית הכוללת, במיוחד בסצנות חשוכות.


HDR או High Dynamic Range מתייחס לתמיכה בהרחבת טווח הצבעים והניגודיות. עם תמיכה ב-HDR, מקרנים יכולים להציג מגוון רחב יותר של רמות בהירות, משחור עמוק ועד בהירות גבוהה, וכתוצאה מכך תמונה חיה וסוחפת יותר. כדאי לחפש תאימות HDR ותמיכה בפורמטי HDR פופולריים כגון HDR10 או Dolby Vision. 


קצב ריענון מתייחס למספר הפעמים שהתמונה על מסך מקרן וידאו מתרעננת בשנייה, והוא נמדד בהרץ (Hz). קצב ריענון גבוה יותר מביא לתנועה חלקה יותר ומפחית את טשטוש התנועה, במיוחד בסצנות בקצב מהיר או במהלך משחק. אם התקציב מאפשר זאת, כדאי לשקול רכישה של מקרן עם קצב ריענון גבוה יותר, בדרך כלל 120Hz ומעלה. 




סוגי הארה וזמן חיי הנורה

מקרנים מסורתיים משתמשים בנורות כמקור אור. עם זאת, בשנים האחרונות מקרנים חסרי מנורה כמו לייזר ו-LED צברו פופולריות בזכות תוחלת החיים הארוכה יותר ודרישות התחזוקה הנמוכות יותר. נורות מסורתיות מחזיקות בדרך כלל בין 2,000 ל-5,000 שעות, בעוד שמקרני לייזר יכולים להציע עד 30,000 שעות שימוש. למרות שמקרנים ללא נורה יקרים יותר, הם מספקים חיסכון משמעותי בעלויות בטווח הארוך. 


מעבר ללייזר, אלה סוגי הנורות העיקריים: UHP (Ultra High Pressure): מספקות בהירות גבוהה ובעלת תוחלת חיים ארוכה יחסית, בדרך כלל נעה בין 2,000 ל-6,000 שעות, תלוי בשימוש ובדגם המקרן; Metal Halide: מספקות דיוק צבעים ובהירות טובים. ובעלות אורך חיים בינוני, בדרך כלל נע בין 1,000 ל-4,000 שעות; LED: בעלות תוחלת חיים ארוכה, שיכולה להגיע מעל 20,000 שעות, אך רמת הבהירות לרוב פחותה מנורות רגילות ולכן לרוב נמצאות במקרנים ניידים שמתעדפים משקל נמוך וחיי סוללה ארוכים על פני בהירות גבוהה.




איכות הסאונד

מקרנים רבים מגיעים אמנם עם רמקולים מובנים, אך בדרך כלל הם לא מציעים את חווית האודיו הטובה ביותר, וברוב המקרים תעדיפו כנראה לחבר רמקולים חיצוניים או מערכות סאונד. בדקו את אפשרויות חיבורי האודיו של המקרן, כגון HDMI, אופטי או Bluetooth, כדי לוודא התאמה לציוד הוידיאו שלכם. אם מדובר במקרן נייד, כדאי לבדוק שהרמקולים שלו מספקים עוצמת שמע טובה.


אפרופו סאונד, מקרנים מייצרים רמה מסוימת של רעש במהלך הפעולה, בעיקר בגלל המאווררים המובנים בהם. חשוב לקחת בחשבון את רמת הרעש, במיוחד עבור מערכי קולנוע ביתי שבהם רצוי סביבה שקטה. חפשו מקרנים עם דירוג רעש נמוך יותר, שנמדד בדציבלים (dB).



קישוריות

מקרנים צריכים להציע מגוון אפשרויות קישוריות כדי שניתן יהיה לחבר אליהם מכשירים שונים כגון מחשבים ניידים, קונסולות משחקים, נגני Blu-ray ומכשירי סטרימינג. חפשו מקרנים עם מספר יציאות HDMI, יציאות USB ואפשרויות קישוריות אלחוטיות כמו Wi-Fi או Bluetooth. זה יאפשר לכם לחבר ולעבור בין מקורות שונים ללא צורך במתאמים או ממירים נוספים.



ניידות

אם ניידות היא שיקול, בדקו את הגודל והמשקל של המקרן. מקרנים ניידים הם קומפקטיים וקלי משקל, מה שהופך אותם קלים לנשיאה ולהתקנה במקומות שונים. הם אידיאליים עבור נוסעים עסקיים, ערבי סרטים בחוץ, או מצגות בדרכים. בנוסף, מקרנים המופעלים על ידי סוללה מאפשרים להשתמש בהם גם במקומות ללא שקעי חשמל, אבל חשוב לזכור שלמקרנים כאלה יש חיי סוללה קצרים בדרך כלל.