עונת החורף הגשומה אולי מבורכת עבור האדמה ומאגרי המים, אבל היא מביאה איתה גם לא מעט תופעות פחות רצויות כגון הצטננות, שיעול, כאבי גרון ושפעת. ובכל חורף, קצת כמו פטריות שצצות אחרי הגשם, מציעים בתי המרקחת ורשתות הפארמה מגוון גדול של ויטמינים ותוספי תזונה שונים, שמקפלים בתוכם את ההבטחה לחזק את מערכת החיסון ולנצח את מחלות החורף.


שימו לב! המידע בכתבה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ומומלץ להיוועץ בנטורופת ו/או ברופא לפני כל צריכה של ויטמינים/תוספי תזונה.


מדוע אנו חולים יותר בחורף?


ישנן מספר סיבות עיקריות ששיעור התחלואה בעונת החורף גבוה יותר מאשר בעונת הקיץ:


• חללים סגורים – בחורף אנשים נמצאים יותר בחללים סגורים שבד"כ אינם מאווררים, ונוטים לעמוד קרוב יותר לאנשים אחרים, ולכן הווירוסים והחיידקים עוברים בקלות רבה יותר מאחד לשני.


• נזלת שקופה – נוזלים מעבירים מחלות יותר מאשר אוויר. כשקר העור נעשה יבש ופתוגנים (מחוללי מחלות) יכולים להיכנס לתוך הגוף יותר בקלות, אז באופן טבעי מופרשת נזלת שקופה שתפקידה להזין את היובש ולשטוף את הפתוגנים. כאשר אנו חולים, גם החיידקים מועברים דרך אותם הנוזלים ביתר קלות לאנשים אחרים. כך, שניגוב בהיסח הדעת של אותה נזלת שקופה או שיעול לתוך היד יכולים לגרום להעברת המחלה לכל משטח שניגע בו לאחר מכן.


• אוויר יבש – וירוסים וחיידקים עמידים יותר באוויר יבש מאשר באוויר לח. אמצעי החימום השונים (בעיקר מזגנים) מייבשים את האוויר, ובכך גורמים לחיידקים ולווירוסים, שעוברים בנזלת או כתוצאה מהתעטשות, לשרוד זמן רב יותר בחלל. בנוסף לכך, אוויר יבש מגביר את השיעול היבש, שכשלעצמו מפזר וירוסים לחלל.


• פחות חשיפה לשמש – החשיפה לקרני השמש חשובה לצורך ייצור של ויטמין D, ייצור של נוגד הדלקת ניטריק אוקסיד (NO), והפעלת מנגנונים הורמונליים נוספים שמסייעים לחיזוק מערכת החיסון ומערכות נוגדות דלקת. בחורף יש פחות "זמן שמש" וגם כשיוצאים, החשיפה לשמש קטנה יותר (בגלל שאנחנו לבושים יותר) ולכן מנגנונים אלו חלשים יותר.




מהם הוויטמינים ותוספי תזונה שיעילים למלחמה במחלות החורף?

אילו ויטמינים באמת יעילים לכל אחת מהמחלות? מהו האפקט של כל תוסף תזונה על הגוף? ואיך לבחור את ההגנה המנצחת? ביקשנו מהנטורופת איתן בן מיור לעשות לנו סדר:


ויטמין D  

ויטמין D מיוצר בגוף באופן טבעי כתוצאה מאור השמש והוא חשוב לתפקודה התקין של מערכת החיסון. כדי להימנע מחוסר של ויטמין D, שעלול להחליש את מערכת החיסון, חשוב לבצע בדיקות דם תקופתיות ולהשלים את החוסרים (אם ישנם) על פי המלצת הרופא. ויטמין D יכול לסייע גם כטיפול נקודתי בזמן שמתחילה להתפתח מחלת השפעת, אך אז יש צורך במינון גבוה יותר.

חשוב לדעת: ויטמין D הוא בטוח מאוד ואינו יכול לגרום נזק גם במינונים גבוהים. עם זאת, כאשר באים לרכוש תוסף של ויטמין D חשוב לוודא שהקפסולה מכילה שמן MCT או שמן זית ולא שמנים מסוג אחר.

ויטמין C 
ויטמין C נמצא בכל תא בגוף ומשמש לתהליכים רבים, אך בעיקר לשפעול של מערכת החיסון. בעידן המודרני רוב האנשים זקוקים לתוספת של ויטמין C, מכיוון שאנחנו אוכלים פחות ירקות ופירות טריים ונמצאים במתח ובסטרס ש"מבזבזים" כמות גדולה שלו, כך שלא נשאר מספיק ממנו עבור מערכת החיסון (החוסר גדול יותר בקרב מעשנים). 

נטילת תוסף של ויטמין C בחורף יעילה במניעת מחלות, בעיקר כאשר התזונה שלנו דלה בו, ואם לוקחים אותו בזמן אז הוא גם מסייע לבלימת התפתחות של התקררות או הצטננות חורף.

חשוב לדעת: קיימים מספר סוגים של תוספי ויטמין C, אך מומלץ לבחור בוויטמין C שאינו חומצי, שגם נספג טוב יותר וגם אינו גורם לגירוי של מערכת העיכול. 

אבץ 
האבץ חיוני לחיזוק הפעילות התקינה של מערכת החיסון, אך יעיל מאוד גם לטיפול בדלקות גרון אקוטיות, שכן המולקולה של האבץ משמידה את הווירוס/חיידק כאשר נוצר מגע ביניהם. תוספי אבץ קיימים כטבליות לבליעה לצורך חיזוק כללי, או בצורת טבליות מציצה שמכילות אבץ ומומלצות מאוד לטיפול בדלקת גרון ויראלית. 

פרוביוטיקה  
הפרוביוטיקה יעילה מאוד לחיזוק המערכת החיסונית ולמניעת מחלות, וכן לטיפול בנזלת ובליחה. ישנם תוספים המכילים זני חיידקים ספציפיים למחלות אף אוזן וגרון, אולם גם תוסף פרוביוטיקה כללי יכול לסייע. אופן העבודה של הפרוביוטיקה הוא שחיידקים טובים נלחמים בחיידקים הרעים ומקשים על אותם חיידקים פתוגניים להתפתח ולשגשג.

סירופ לשיעול 
קיימים היום מגוון סירופים לשיעול על בסיס צמחי מרפא. הצמח המוכר והיעיל ביותר הוא סמבוק שחור, שנמצא ברוב הפורמולות (גם לילדים וגם למבוגרים) ומסייע גם לכייח את הליחה.

קיימים גם כדורים לטיפול בשיעול, אך הסירופ יעיל יותר במקרה הזה מכיוון שמלבד העובדה שהוא נספג למחזור הדם הוא פועל גם באופן ישיר על הרגעת הגירוי של השיעול דרך הקשר העצבי בין הקיבה והריאות (עצב הואגוס). 

אכינציאה  
הפופולריות של האכינציאה ירדה אמנם בשנים האחרונות, אך אם משתמשים בו נכון מדובר בתוסף טוב ויעיל. האכינציאה פועלת בשני מישורים: היא גם אנטי ויראלית/חיידקית, אבל היתרון הגדול ביותר שלה הוא בכך שהיא מפעילה את מערכת החיסון. לכן, השימוש היעיל ביותר הוא לאו דווקא שימוש קבוע במינון נמוך, אלא במינון גבוה (בהתאם למינון המקסימלי המומלץ) מיד כשמתחילה להתפתח מחלה במקביל למנוחה.

לסיכום: כדי להימנע ממחלות החורף מומלץ לוודא באופן שוטף שאין חוסרים של ברזל, ויטמין C ואבץ, ובכל מקרה מומלץ לטפל במחלות השונות בשלבים הראשונים שלהן. בבחירת תוספי תזונה חשוב לבחון את הרכיבים, לבדוק האם הם רק מקלים על הכאב או שהם גם בעלי תכונות אנטי ויראליות/אנטי חיידקיות ולבחור את תוסף התזונה המתאים ביותר לצורך שלכם. לבריאות!

סייעה בהכנת הכתבה: יערית טרבלסי, כתבת zap doctors