רכישת רכב חדש מהווה לרוב את העסקת המטלטלין המשמעותית ביותר בחיינו ושניה בגודלה רק לעסקת רכישת דירה. על כן, בטרם רכישת רכב חדש, אנו ממליצים לבצע בדיקות חיוניות שיסייעו לנו לבחור את הרכב המתאים ביותר לשימושנו, לפי הפרמטרים הבאים.


דגשים חשובים ברכישת רכב


בחירת סוג הרכב

בתחילתו של תהליך, נקבע תקציב מקסימלי לרכישה וננסה להבין איזה רכב יתן את המענה הטוב ביותר לצרכינו בתקציב שנקבע. לאחרונה נפוצה באזורינו חיבה רוחבית בכל פלחי השוק לרכבי קרוסאובר המציעים ישיבה גבוהה ושדה ראייה עדיף, אך אם הפרמרטים החשובים ביותר לכם הם התנהגות כביש וחיסכון בדלק, יתכן ובחירה בקרוסאובר לא תיתן את המענה הנכון ביותר עבורכם.

עלינו להתאים את הרכב לפי פרופיל השימוש שלנו, ולשם כך נצטרך לענות לעצמנו על מגוון שאלות. האם בכוונתנו לרדת עם הרכב מדי פעם מהאספלט אל השטח? לכמה מושבים אנו זקוקים באמת? האם חמישה מושבים יספיקו לנו או שאנו זקוקים לשבעה? מה חשיבות המרחב במושב האחורי? האם הוא יאוייש רק לעיתים רחוקות או ישמש לרוב להסעת ילדינו? האם עלינו להתקין במושב האחורי כסא בטיחות, שניים או אולי אפילו שלושה? איזו מערכת הנעה תיתן לנו את המענה הטוב ביותר? דיזל, בנזין או אולי היברידית? מהי הנסועה השנתית ברכב והתפלגות השימוש בעיר ומחוצה לה? האם מספיקה לנו תיבת הילוכים ידנית או שאיננו מוותרים על תיבה אוטומטית? האם תיבה אוטומטית רציפה או רובוטית מתאימה לנו?



שנות אחריות

לאמינות הרכב השלכות מרובות על שביעות רצוננו בתקופת אחזקתו. אחריות מצומצמת יכולה לגרום לעיתים מפח נפש והוצאה של אלפי או עשרות אלפי שקלים במקרה של תקלה מחוץ למסגרת האחריות. על כן, מומלץ לבדוק את תקופת האחריות הנלוות לרכב ולשים לב להתפלגות השנים בין אחריות מלאה לאחריות חלקית והיקף הכיסוי שלהן.

ברכבים היברידים ורכבי פלאג-אין, מומלץ לשים דגש על אחריות המערכת ההיברידית כולל הסוללה. מותגים חדשים או כאלו המנסים לחפות על תדמית אמינות נחותה, נוהגים לעיתים "לפצות" על כך באמצעות אחריות מורחבת. על כן, מעבר לאחריות, כדאי לחקור מעט אודות האמינות הצפויה של הרכב. מותגים יפניים וקוראנים נהנים מתדמית אמינות ושרידות עדיפה ביחס למותגים איטלקיים או צרפתיים, אך הדבר לא תמיד נכון באופן גורף לכל הדגמים.



עלויות נלוות

אמינות מוצלחת תוכל לחסוך לנו סכומים לא מבוטלים בתיקוני הרכב, אך יש לשים לב גם להוצאות השוטפות. ישנם הבדלים משמעותיים בין הרכבים השונים בעליות הטיפולים, מחירי הביטוח, הוצאות הדלק וירידת הערך. על כן, לאחר סינון מספר רכבים רלוונטיים לצרכינו, מומלץ לשקלל גם את ההוצאות הצפויות לנו בתקופת אחזקת הרכב.

אפשרויות מימון

לאור מחיריהם הגבוהים של כלי הרכב בישראל, רבים מן הרוכשים מעדיפים לרכוש את הרכב בעסקאות מימון חיצוני. יבואני הרכב ערים למגמה ובהתאם לכך מציעים פעמים רבות מבצעים הכוללים הנחות, תנאי מימון נוחים וטרייד אין לרכב הישן שלנו. מועדוני צרכנות רבים נוהגים להציע מבצעים בהם מוצעים מחירים מיוחדים ותנאי מימון טובים. מומלץ לבחון את כל אפשרויות המימון העומדות לרשותנו. יש לשים לב כי גופי המימון ירשמו לטובתם שיעבוד על הרכב ברשם המשכונות.



ביצוע נסיעת מבחן

בשעה טובה בחרנו רכב מתאים לנו מבחינה שימושית ותקציבית, וכעת נותר לנו להתרשם מהרכב על הכביש. נסיעת המבחן ברכב תעניק לנו התרשמות אמיתית מהרכב ומהתאמתו לצרכינו. בנסיעת המבחן יש לשים דגש על נוחות יציאה וכניסה מהרכב (מלפנים ומאחור), אפשרויות כיוונון המושב וההגה לקבלת תנוחת נהיגה המתאימה לנו, שדה הראיה בתמרונים צפופים ומרחב לנוסעים מלפנים מאחור. אם ביומיום אתם מסיעים את ילדכם ברכב ואף זקוקים לכסאות בטיחות, קחו אותם איתכם (גם את הילדים וגם את הכסאות) ובדקו התאמה לשימושכם.

חשוב לוודא שהרכב עליו מתבצעת נסיעת המבחן תואם לגרסת המנוע והאבזור אותה אנו מתעתדים לרכוש. על גרסת האבזור הנבחנת עוד ניתן להתפשר כל עוד אנו ערים להבדלי האבזור, אך חובה לבצע את המבחן ברכב עם אותה מערכת הנעה בדיוק, כדי להמנע מאי התאמה לאחר רכישה. כדאי לבצע את נסיעת המבחן בדרכים המוכרות לנו ככל הניתן, כגון מסלול בית-עבודה, כדי לקבל רושם רלוונטי מהתנהגות הרכב וביצועיו בשימושנו השכיחים. להתרשמות מלאה, אנו ממליצים על נסיעה עירונית ובין עירונית כך שנוכל לבדוק את הרכב במגוון כבישים.



הסכם רכישה

במעמד הסכם הרכישה יש לבדוק את פרטי העסקה תוך התאמה לרכב אותו הזמנו. יש לשים לב למספר דגם הקטלוגי, רמת האבזור, חבילות אבזור אם קיימות, תוספת או אביזרים שהוזמנו, צבע הרכב, ועלות אגרת הרישוי. חשוב גם לבדוק מועד אספקה, ומהם תנאי ההסכם במקרה של איחור במועד האספקה.

מערכות בטיחות

מעבר לאבזור נוחות הרלוונטי עבורנו, מציעים היום יצרני הרכב מערכות בטיחות מתקדמות שיכולות למנוע תאונות ואף להציל חיים. מערכות אלו כוללות בין היתר מערכת בקרת סטייה מנתיב הנסיעה (יש לשים לב האם מדובר בהתרעה בלבד או בתיקון אקטיבי), בלימה אוטונומית (כדאי לברר באלו מהירויות המערכת אפקטיבית, האם המערכת מזהה גם הולכי רגל ורכב דו גלגלי, ומהם ביצועיה בתנאי תאורה שונים), עמעום אורות אוטומטי, זיהוי תמרורים, מערכת בקרת שיוט אדפטיבית (השומרת על מרחק מהרכב לפנים, מאיצה ומאיטה אוטונומית), מערכת המתריעה על עייפות הנהג ומערכת המנטרת רכבים בשטחים מתים. במפרט היצרן ישנו פירוט בדבר נוכחות המערכות הכלולות ברכב, ומומלץ לבחור ברכב עם אבזור הבטיחות המקיף ביותר.