סוג הכרטיס

כרטיס קול הוא רכיב חומרה המשמש לקבלת ושליחת שמע, ויש לו שתי פעולות: כרטיס הקול מקבל נתוני שמע דיגיטליים נכנסים, כמו קובץ MP3, והופך אותם לשמע אנלוגי שהרמקולים יכולים לשדר. בנוסף, כרטיס הקול יכול להמיר נתוני שמע אנלוגיים, כמו שידור ממיקרופון, לנתונים דיגיטליים שניתן לאחסן במחשב בצורת קובץ שמע.


קיימים שלושה סוגים שונים של כרטיסי קול: מובנה (און-בורד), פנימי וחיצוני. ההבדלים ביניהם מתבטאים באיכות עיבוד האות, איכות הרכיבים, עומק ותדר דגימה, מספרן של הכניסות והיציאות, יחס אות לרעש, מידת עכבת האודיו של הכרטיס, אם יש תמיכה בדרייבר ASIO (כתיבה ישירה לכרטיס הקול) אופציות חיווט פנימיות, אפקטים מובנים על גבי הכרטיס וכן מיקומו הפיזי. הבדלים אלו ועוד משפיעים על מחירו של כרטיס הקול , ולכן כדאי לבדוק שכרטיס הקול שאתם קונים לא מכיל יותר מדי יכולות שאין לכם צורך בהן.




הסוג הראשון, הזול ביותר מבין סוגי הכרטיסים השונים הינו כרטיס הקול המובנה. זוהי למעשה יחידה המותקנת באופן קבוע על גבי לוח האם במחשב, (לרוב בלי קדם מגברים, וללא כניסות מידי). לא ניתן להסיר את כרטיס הקול מלוח האם, למרות שבדרך כלל ניתן להתקין כרטיס קול פנימי או חיצוני ולבטל את פעולת כרטיס הקול המובנה.

הסוג השני הוא כרטיס הקול הפנימי אשר מותקן ומותאם לחריץ ההרחבה שנמצא ע"ג לוח האם במחשב תוך שימוש בממשק ה- PCI. סוג זה כבר פחות נמצא בשימוש כיום. 

הסוג השלישי, הוא כרטיס קול חיצוני שנרכש כרכיב חומרה נפרד ומתחבר למחשב באמצעות חיבור USB. ניתן למצוא כרטיסים חיצוניים פשוטים למשתמש הביתי, להקלטות ביתיות ולמשתמש המקצועי כמו אולפן הקלטות. כרטיס מקצועי מסוגל לתמוך בשמונה ערוצי קול ואף יותר ובעומק של 24 ביט. 



מה לחפש במפרט הטכני?

כרטיסי הקול המובנה והפנימי הם בד"כ הבסיסיים ביותר אך לרוב הם מספקים את צרכיהם של המשתמש הביתי לשימוש סטנדרטי. כיום ישנם גם כרטיסים בסיסיים התומכים בסראונד 5.1 ערוצים, חיבור HDMI וחיבור אופטי.

הרכיבים המשפעים ביותר על איכותו של כרטיס הכל והסאונד הם רכיב ה-DSP והממירים (ממיריAD/DA) שתפקידם להמיר את המידע האנלוגי שנכנס לכרטיס למידע דיגיטלי ולהיפך. רכיב חשוב נוסף הוא השעון אשר אחראי על דיוק החישובים הדיגיטליים.

סוג כרטיסי הקול השלישי הם כרטיסי הקול החיצוניים מרובי כניסות ויציאות I/O. הם בעלי יחידת עיבוד DSP איכותית וממירים איכותיים בעלי יחס אות לרעש גבוה, ולעיתים מגיעים עם 1-8 קדם מגברים על גבי הכניסות, לעבודת אודיו מקצועית. הם מתחברים למחשב דרך USB ומחירם מתחיל מכמה מאות שקלים עבור כרטיס למשתמש הביתי. כרטיסים מקצועיים המותקנים באולפני הקלטות מגיעים לאלפי שקלים.

לפני הרכישה חשוב להגדיר מהן המטרות להן ישמש כרטיס הקול ובהתאם לכך לבחור את הכרטיס בעל התכונות הרצויות. ישנם כרטיסי קול פשוטים ובסיסיים עם מעט תכונות המשמשים בעיקר להאזנה למוזיקה והקלטה בסיסית, וישנם כרטיסי קול מורכבים ויקרים יותר המשמשים לעבודת אודיו מקצועית.



פעולות שניתן לבצע באמצעות כרטיס קול

הקלטה והשמעת קול: תכונה בסיסית הקיימת בכל כרטיסי הקול, מהפשוטים ביותר למתקדמים ביותר. איכות ההקלטה משתנה וכמו כן גם מס' הערוצים שניתן להקליט ומספר הכניסות והיציאות שיש ע"ג הכרטיס.

הקלטת מספר רב של ערוצים: כרטיסי הקול המקצועיים נרכשים בנפרד מהמחשב כרכיב חומרה נפרד. הקלטה מרובת ערוצים דרכם מתאפשרת בעיקר בכרטיסי קול פנימיים \חיצוניים אשר תומכים במס' רב של ערוצים ובעלי כניסות הקלטה מרובות, ומסוגלים לתמוך בלפחות שמונה ערוצי קול בעומק של 24 ביט.

הפעלה

הפעלה של כרטיס קול פנימי: תוכנת השליטה הנילוות לכרטיס נשלטת דרך מערכת ההפעלה של המחשב.
הפעלה של כרטיס קול חיצוני: לאחר חיבורו למתח חשמלי, מדליקים את כרטיס הקול. כל התפעול השוטף יעשה על ידי תוכנה נלווית ופעולות פיזיות על גבי הכרטיס.