הליכון

קיימים כיום מגוון מוצרים המתויגים תחת השם "הליכון", אנו נתייחס להליכוני ישיבה, שהילד יושב בתוכם ומסוגל לזוז ברחבי הבית על ידי דחיפת הרגליים. בסביבות גילאי 8–10 חודשים הילד מתחיל להתייצב, שרירי הגב התחתון מתחזקים והילד יכול להתיישב. בשלב זה אנו יכולים להניח את הילד בהליכון, ולתת לו את האפשרות להתנייד ברחבי הבית בצורה בטוחה. ישנם הליכונים המגיעים עם מגש משחקים וצעצועים המעסיקים את הילד, ומעצור לגלגלים הנותן להורים אפשרות בחירה האם הילד ימשיך להסתובב, או יישאר במקום.




בימבה

בסביבות גילאי 12–24 חודשים הילד מתחיל לעמוד על רגליו ולגלות את סביבתו. הוא נעזר בחפצים השונים ברחבי הבית על מנת לבסס את שיווי משקלו ואנו יכולים לסייע לפסיעותיו בעזרת בימבה התומכת בו ממקום למקום. קיים מגוון רחב למדיי של בימבות, החל מבימבות בעלות גב רחב, הנותנות משענת לילד כבר מצעדיו הראשונים, עד לבימבות פשוטות שהילד יושב עליהן ודוחף את עצמו עם רגליו.




תלת אופן

עוד אפשרות הקיימת בפנינו היא רכישת תלת אופן. תלת אופן מיועד לגילאים קצת יותר גדולים, מגיל שנתיים-שלוש עד סביבות גיל חמש. היתרון הברור של תלת האופן הוא התפתחות המוצר עם הילד במהלך השנים. המוצר מגיע עם חגורה השומרת על התינוק שלא ייפול מהכיסא, מגן לרגליים (על מנת למנוע מרגלי הילד להיתקל בפדלים) ומוט להורה הנותן שליטה על כיוון ומהירות הנסיעה. במהלך ההתפתחות של ילדנו החלקים הנ"ל יורדים (המוט, המגן והחגורה) ונותנים לילד "צעצוע" חדש – תלת אופן לנסיעה עצמאית.



אז במה לבחור?

הדבר הראשון שאנו צריכים לבחון הוא כיצד הילד שלנו מסוגל להתנועע. האם הוא עדיין זוחל ומנסה להתרומם? או שכבר התחיל לזוז ברחבי הבית בעזרתם של חפצים שונים (שולחן, כיסא וכדומה)? לאחר שנדע מהם צרכיו של הילד, נוכל להתאים לו את המוצר הנכון. כשאנו באים לבחור בימבה או הליכון, עלינו להתחשב בגיל הילד, סוג האישיות שלו, תחומי העניין שלו, היכולות המוטוריות שלו ואופן השימוש בצעצוע. עלינו לזכור גם להקפיד על רמה מסוימת של אתגר, ילדים שלא מצליחים במשימה מתעצבנים ומאבדים עניין. לעיתים אנו נוטים לחשוב כי "יקר יותר = טוב יותר" אם האם כך הוא הדבר? מהם הדברים עליהם אנו צריכים להסתכל בעת בחירת בימבה או הליכון ?

בטיחות

כשזה מגיע לבטיחות הילדים שלנו, אנחנו דואגים לבדוק כל דבר מקרוב, החל מתרכובת הפלסטיק של המוצר, עד לצבעים בהם המוצר מגיע. קיים תו תקן רשמי לבטיחות צעצועים, בין אם מדובר בגודל החלקיקים הנמצאים במוצר, עמידות המוצר בפני אש, המצאות חומרים רעילים וכדומה, אין אפשרות לייבא צעצוע לארץ ללא תו התקן, וללא הבדיקות הדרושות. לכן, הדבר הראשון שעלינו לבדוק הוא המצאות של תו תקן זה או אחר (ישראלי אמריקאי או אירופאי) במוצר שאנו מעוניינים, על מנת להבטיח שהמוצר אכן עבר את הבדיקות, ואכן בטוח לילדנו.



אבזור

בין אם אנו קונים בימבה או הליכון, עלינו לבדוק מהן האפשרויות הנוספות שאנו יכולים להציע לילדנו, על מנת לשמור על תחום העניין שלו בצעצוע ועל מנת לאפשר לנו כהורים להיות בטוחים ורגועים יותר לגבי המוצר. בהליכונים, חשוב שהמושב יהיה מרופד ונוח לתינוק. המטרה היא לגרום לתינוק להנאה, בכדי שיוכל לשבת לזמן ממושך, וליהנות מהמוצר. הליכונים יכולים להגיע עם מגש משחקים, הנותן לילד תעסוקה במידה ובחרנו לנעול את גלגלי ההליכון, ולפתח את יכולות המוטוריקה העדינה ו\או הגסה שלו. בבימבות האפשרויות הן קצת יותר רחבות. ישנן בימבות המגיעות עם מוט, הנותן להורים אפשרות לנווט את הפעוט, וישנן בימבות המגיעות עם מגוון משחקים "מובנה" – השמעת צלילים, התאמת צורות, או מושב נפתח המאפשר לילד לאפסן את כל הדברים שנתקלים בדרכו (החל מצעצועים עד אבנים ועלים שהוא מוצא ברחוב).