הגנה מקרינה

מעבר לסיבות הרות גורל כגון אופנה, או הרצון שאנשים בסביבתכם לא ידעו לאן אתם מביטים, הסיבה החשובה ביותר להרכיב משקפי שמש היא כאמור הגנה מפני קרינת UV. קרינת UV מורכבת משלושה תחומי קרינה עיקריים:


UVA: הקרינה השכיחה ביותר, נקראת גם "גל ארוך" ואינה מסוננת כמעט ע"י שכבת האוזון. קרינה זו נחשבת למסוכנת פחות מבין הקרינות שהשמש פולטת, אך היא מגיעה בכמויות הגדולות ביותר ולכן חשוב לוודא שמשקפי השמש מסננות גם קרינה מסוג זה.


UVB: קרינה באורך גל בינוני. קרינה זו נפלטת מהשמש ביחס של אחוז אחד לעומת קרינת UVA. קרינת UVB מסוכנת לעיניים וחשיפה ממושכת אליה עשויה לגרום לדלקות בעיניים, כוויות, גידולים בעיניים, קטרקט, והרשימה עוד ארוכה ומפחידה. בכדי שלא תכירו את התופעות שצוינו, או שלל תופעות אחרות, מומלץ לוודא שמשקפי השמש החדשות שלכם יסננו גם קרינת UVB.


UVC: הקרינה המסוכנת ביותר מבין סוגי הקרינות שהשמש פולטת. בקרינה זו נעשה שימוש במנורות של מסנני מים, בטיהור חדרי ניתוח ועוד. הקרינה יכולה להמית בתוך זמן קצר כל תא חי, חיידק או וירוס. חשיפת העיניים לקרינה זו ולו למספר קטן של שניות יכולה לגרום לעיוורון. קרינת UVC מסוננת כיום ע"י שכבת האוזון ולכן בשלב זה אין צורך לשוטט בחנויות ולחפש משקפיים המסננות גם קרינה מסוג זה.


קרינת UV עשויה לפגוע גם ברקמות העור העדינות שמסביב לעיניים, ולכן משקפיים בעלות עדשות גדולות יותר הן עדיפות. כיצד ניתן לזהות עדשות המסננות קרינת UV? עפ"י מדבקה על העדשה שרשום עליה "UV 400", או " UV protection 100%". עם זאת, ישנן חנויות שעשויות להדביק מדבקה זו בלי קשר לאיכות העדשה (תופעה הנפוצה בעיקר בשווקים ובדוכני רחוב), ולכן מומלץ לקנות את המשקפיים בחנות מסודרת ומהימנה.




סוגי עדשות

סוגי העדשות במשקפי השמש משפיעים על עמידותן לשריטות, צלילותן, עמידותן לשבר, על משקלן ומן הסתם גם על מחירן. כאשר בוחרים משקפי שמש, מומלץ לברר מהו סוג העדשה הקיים במשקפיים ולקחת בחשבון את היתרונות והחסרונות שיש לכל סוג.


עדשות זכוכית: פעם, כל משקפי השמש היו מצוידים בעדשות זכוכית. עדשות אלו הן אמנם כבדות יותר מכל שאר הסוגים, אולם הן בעלות רמת צלילות גבוהה, והן עמידות יותר בפני שריטות.


עדשות פלסטיות: העדשות הקלות ביותר שקיימות בשוק. מבחינת עמידות הן חזקות יותר מזכוכית, אך חלשות יותר מעדשות פוליקרבונט.

עדשות פוליקרבונט: עדשות המתאימות לפעילות ספורטיבית בשל העובדה שהן מציעות הגנה טובה בפני שברים ומשקל נמוך. חסרונן הוא שהן פחות צלולות, ופחות עמידות מעדשות זכוכית.

עדשות מקטבות: עדשות הבנויות באופן שמפחית את רמת הסנוור ממשטחים בוהקים כדוגמת כבישים, פני ים ושלג. בשל מורכבותן, הן גם עולות בד"כ יותר מעדשות רגילות.



צבע העדשות

מבחינת הגנה כנגד קרינה, לצבע העדשה אין השפעה של ממש. עם זאת, לצבע העדשה עשויה להיות השפעה על תפיסת הצבעים ועיוות התמונה. מומלץ לבחור בעדשות חומות, ירוקות או אפורות, בהן עיוות הצבעים הוא מועט (באפורות אין בכלל עיוות צבעים). עדשות אדומות, צהובות וכתומות עשויות להגדיל את הניגודיות בתמונה, אך גם ליצור עיוות צבעים, והן לא מומלצות לאלו שסובלים מעיוורון צבעים כלשהו. בכל מקרה, עניין צבע העדשה הוא עניין של העדפה אישית בלבד.

בעוד לצבע העדשה אין משמעות בכל הקשור לרמת ההגנה שלה מפני קרינה, לרמות הכהות שלה יש משמעות מאוד גדולה. עדשות כהות יותר מפחיתות את כמות האור המגיע אל העין, וגורמות לאישונים להתרחב. כאשר האישונים מורחבים, נכנסת יותר קרינה אל תוך העין. לחילופין, ככל שהמשקפיים בהירות יותר, האישונים יתכווצו יותר ויחסמו יותר קרינה. כאשר בוחרים משקפי שמש עפ"י רמת הכהות שלהן, כדאי לעשות את האיזון בין נוחות השימוש בהן, לבין רמת ההגנה שיספקו לעיניכם. לכן , מומחים ממליצים לבחור במשקפיים בעלות אחוז כהות שלא עולה על 70%. לאחרונה חזרו לאופנה גם עדשות מדורגות. עדשות עלו מתאפיינות בחלק תחתון בהיר ובחלק עליון כהה יותר. מעבר למראה המיוחד שלהן, הן נוחות מאוד בעת נהיגה ומאפשרות לראות את לוח השעונים בצורה ברורה יותר.



ציפוי עדשות

מעבר לציפוי נגד קרינה עליו דובר קודם, ישנם מספר סוגי ציפויים שיצרנים מסוימים מוסיפים לעדשות:

ציפוי אנטי ריפלקס: ציפוי אשר מונע השתקפויות בחלקה הפנימי של העדשה. משקפי שמש בעלות ציפוי שכזה מסייעות להימנע מהסתנוורות מאורות המגיעים מאחור. רוב משקפי השמש כיום מצוידים בציפוי שכזה, אך מומלץ לברר בכל מקרה את העניין בעת הקניה.
ציפוי חיצוני: ציפוי בגימור מראה לעדשות משקפי השמש אמנם לא מסנן קרינה , אך עדשות בעלות ציפוי כזה מחזירות את האור הפוגע בהן ופחות אור חודר דרכן. לכן, אם אתם קונים משקפיים מסוג זה, חשוב לוודא מהי רמת סינון הקרינה שלהן. לגבי ציפוי הצבע החיצוני של העדשה, מדובר בעניין אסתטי לחלוטין, התלוי בטעמו האישי של כל אחד ואחד.

עיצוב

אין בכוונתנו להמליץ לכם בנוגע לענייני טעם ועיצוב, אולם ישנם מספר קווים מנחים שיכולים לסייע לכם לבחור את המשקפיים המתאימים ביותר לצורת הפנים שלכם.

התאמה לגודל הפנים: הכלל הראשון והבסיסי ביותר הוא התאמת גודל משקפי השמש לגודל הפנים שלכם. לפנים קטנות יתאימו עדשות קטנות ועדינות, בעוד לפנים רחבות יתאימו משקפי שמש רחבים.

התאמה לצורת הפנים: לכל צורת פנים ישנו סוג של משקפי שמש שמתאים עבורן. לפנים עגולות יתאימו עדשות מעט רחבות יותר מרוחב הפנים, עם מסגרת ריבועית שיכולה לשבור את הצורה העגולה של הפנים. מנגד, לפנים בצורה ריבועית יתאימו משקפיים עגולים אשר יכולים לטשטש את הזוויתיות וקו הלסת החזק.

נוחות ומשקל: לאחר שמצאתם משקפיים שמוצאות חן בעיניכם ורגע לפני שאתם שולפים את הארנק ומזמינים אותן, תבדקו קודם אם נוח להרכיב אותן. יש לוודא שהן לא לוחצות או מכבידות על האף או על הראש, ובדקו אם הן לא נשמטות מפניכם.



ואם אני מרכיב משקפי ראיה?

עבור אלו מכם המרכיבים משקפי ראיה קיימים מספר פתרונות להגנה מהשמש:

משקפי שמש אופטיות: בחלק מדגמי משקפי השמש ניתן להרכיב עדשות אופטיות עפ"י מספר במקום העדשות הקיימות. שימו לב שמדובר בדר"כ בתוספת מחיר משמעותית למחירן הרגיל של המשקפיים, ולא תמיד ניתן להתאים עדשות אופטיות לכל מסגרת של משקפי שמש.

משקפיים פוטוכרומיות: ידועות גם בשם "עדשות מתחלפות". אלו הן עדשות המסוגלות לשנות את רמת הכהות שלהן בהתאם לסוג וכמות האור הפוגעת בהן. משקפיים מסוג זה יתפקדו כמשקפי ראיה לכל דבר כאשר תשבו נניח בבית, ויהפכו לכהות בתוך מספר שניות כאשר תצאו אל אור השמש. משקפיים פוטוכרומיות הן בד"כ יקרות משמעותית ממשקפי שמש או משקפי ראיה רגילות, אולם הן חוסכות את הצורך ברכישת זוג משקפיים נוסף.

עדשות "קליפ און": אלו הן עדשות המתלבשות על משקפי הראיה שלכם. לרוב מדובר באפשרות פחות אסתטית, ולא ניתן להרכיב אותן על כל סוג של משקפי שמש. כיום רואים פחות ופחות אנשים עונדים משקפיים מסוג זה.

השורה התחתונה

המודעות לסכנות קרינת השמש לעיניים הולכת וגוברת בשנים האחרונות. יותר ויותר אנשים מבינים שמעבר לנוחות ויופי, משקפי שמש מספקות הגנה לעיניים מפני נזק קבוע לראיה. המגוון הרחב כיום בשוק משקפי השמש, והעובדה שהן נתפסות גם כפריט אופנתי גורמת לכך שמשקפי שמש הולכות והופכות משנה לשנה לפריט חובה גם בקרב ילדים. הגנה על העיניים מגיל צעיר תוכל לסייע לשמור עליהן בטווח הארוך.