האם מעבד מזון ממלא את אותן הפונקציות כמו מיקסר ובלנדר?

לא. מיקסר הוא כלי בעל מיכל פתוח וראשי ערבול שונים המיועדים רק לערבב את תוכן המיכל, ומתאים לבלילות ובצקים; בלנדר הוא מכשיר בעל מיכל סגור בצורה גבוהה וצרה, שבתחתיתו סכינים המיועדים לחתוך, וגם מעט לערבב, את תוכן המיכל, ומתאים למשל להכנת שייקים; למעבד מזון מיכל בצורה נמוכה ורחבה יותר, שבצד ראשו מעין צינור הזנה עם מכסה להוספה של מרכיבים תוך כדי עבודה. במרכז המיכל ציר עליו ניתן להלביש סכינים או דיסקים, שמסתובבים בתחתית או בראש המיכל (בהתאמה) ומשמשים לחיתוך, קיצוץ או גירור של פירות, ירקות, גבינות, בשרים ועוד.

עם זאת, מעבדי מזון רבים משלבים גם בלנדר (ממחה), המיועד לריסוק פירות וירקות ולהכנת משקאות. בחלקם הבלנדר מותקן במקום הקערה הראשית ובחלקם לצידה, בתושבת משלו. היתרון במעבד בעל תושבת אחת הוא בממדיו המצומצמים. מעבד כזה פחות מסורבל ממעבד שיכול להכיל את שתי הפונקציות במקביל.



לכאורה, היתרון של מעבד בעל שתי תושבות הוא שניתן (בחלק מהדגמים) להפעיל את שתי הפונקציות במקביל ולחסוך בזמן – אבל בשביל זה צריך מנוע חזק במיוחד, וכנראה גם אטמי אוזניים. עדיף מעבד מזון בעל תושבת אחת, או לרכוש בלנדר עצמאי נפרד, שאותו תבחרו בהתאם לשימושים שתעשו בו.

ברוב הדגמים המשולבים מיכל הבלנדר עשוי מפלסטיק, ויש בלנדרים בעלי מיכל זכוכית. מיכל כזה אמנם כבד יותר ובדרך כלל יקר ממיכל פלסטיק, אבל אינו נשרט, אינו סופג ריחות וטעמים וגם עמיד יותר וסובל פחות משחיקה ומבלאי – כל עוד הוא לא נופל ונשבר, כמובן.

מה הפונקציות אותן ממלא מעבד מזון?

מעבד מזון משמש לרוב לחיתוך מזונות קשים. השימושים האופייניים שלו כוללים חיתוך פירות וירקות לחתיכות קטנות (בעזרת סכינים בתחתית המיכל) או פרוסות דקיקות (בעזרת דיסק המסתובב בראש המיכל), טחינת תבלינים, גירור גבינה, הכנת מחית, הכנת בצק ואף סחיטה של פירות במעבדי מזון מסוימים.

לאילו סוגי מזון מתאים מעבד המזון – בשר/חלב?

מעבד מזון מתאים לכל סוגי המזון הקשים. עם זאת, רבים מעדיפים לשמור את מעבד המזון לבשרים, בעוד את הבלנדר הם משאירים לשייקים חלביים.

האם מעבד מזון הוא גם כותש קרח?

כן. מעבד מזון יכול גם לכתוש קרח, אך יש לשים לב כי כתישת קרח היא משימה קשה, שעבורה רצוי לבחור במעבד בעל הספק של 800 ואט לפחות.

מה הקיבולת הממוצעת של מיכל מעבד המזון, ואיזו קיבולת מומלצת למשפחה ממוצעת?

נפח כלי הקיבול של מערבלי מזון נע לרוב בין מעט יותר מליטר בודד ועד כמעט 4 ליטר.

להכנת מזון למשפחה בת 5-3 נפשות תתאים קערה בנפח 3-2.5 ליטר. לצורך קנה מידה, קערה בנפח 2.5 ליטר מתאימה להקצפה של 6 ביצים לעוגה או 4 ביצים למרנג, לקיצוץ של כ-750 גרם ירקות או לעיבוד של כ-800 גרם בצק.

בבחירת קיבולת הקערה קחו בחשבון את כמות המזון שאתם מתכוונים לעבד בכל פעם, וכן את סוג חומר הגלם המעובד. אם אתם מעבדים כמויות גדולות תצטרכו קיבולת גדולה בהתאם. הקפידו במיוחד על קיבולת מתאימה אם בכוונתכם לעבד בצק או להקציף ביצים - שכן, בעוד שחיתוך ירקות, למשל, אפשר לבצע בכמה סבבים, ללישת בצק, להקצפה או לערבול תערובת לעוגה, תצטרכו קיבולת שתכיל בנוחות את כל הכמות בפעם אחת.

מעבדים מסוימים כוללים קערה נוספת, בעלת קיבולת קטנה יותר, המיועדת לעיבוד כמויות קטנות, לקיצוץ עשבי תיבול ולהכנת מזון לתינוק.

איזה אביזרים נלווים יש למעבדי מזון?

כל מעבדי המזון כוללים מספר אביזרים בסיסיים, בהם להב חיתוך ראשי ומספר דסקיות לחיתוך, קיצוץ, גירור וכדומה. מספר האביזרים משתנה מדגם לדגם, ויש דגמים עם עשרה אביזרים שונים ואף יותר. בחרו אותם בהתאם לצרכים שלכם – אין טעם לשלם יותר ולחפש מקום לאחסון של שפע אביזרים נלווים אם תשתמשו רק בכמה מהם.



בנוסף לדסקיות השונות, יש מעבדים הכוללים התקן לישה, מקציף, מסחטת הדרים ומסחטה לפירות קשים. פריט נוסף המצורף בדרך כלל הוא דוחסן, המאפשר לדחוס בצורה בטוחה את חומר הגלם לתוך קערת המעבד. לעתים כולל הדוחסן לוח שנתות, ואז הוא יכול לשמש גם ככלי מדידה. לחלק מהדגמים מצורף מעמד או מארז לכל האביזרים, דבר שעשוי להקל על האחסנה והשימוש בהם.

מעבדים רבים מגיעים עם חוברת הוראות, שאמורה להיות כתובה בשפה העברית. החוברת, שכוללת לעתים גם מתכונים, תאפשר לכם למצות את יכולותיו של המעבד והאביזרים השונים בצורה אופטימלית.

כמה ואט צורך מעבד המזון?

הספק המנוע של מעבדי מזון נע בין 500 למעל 1,000 ואט. הספק של 500 ואט מתאים למעבד קטן עם קערה בנפח של עד 1.5 ליטר ולשימוש קצר עם חומרי גלם לא קשים. הספק מנוע של 800 עד 1,000 ואט מתאים לרוב המשימות, כולל ריסוק פירות וירקות קשים וכתישת קוביות קרח. דגמים בעלי הספקים גדולים יותר מתאימים לקיבולת גדולה עם קערה בנפח של 4 ליטר ולשימוש מאסיבי וממושך.



חיבור המנוע לציר המעבד: כדאי להיות מודעים לכך שהמנוע מסובב את ציר המעבד באחת משתי דרכים – באמצעות תמסורת (רצועת גומי או גלגלי שיניים) או בהנעה ישירה. הנעה ישירה עדיפה, כיוון שכך כל עוצמתו של המנוע מועברת ישירות לציר ואין איבוד אנרגיה. בנוסף, רצועה עלולה להתבלות ולהיקרע, וגלגלי השיניים עלולים לסבול משחיקה לאורך זמן.

מה מספר המהירויות המקסימלי של מעבד מזון?

למעבדי מזון יש לרוב בין 2 ל-5 מהירויות, אך יש גם כמה מעבדי מזון בעלי 8 או 10 מהירויות, המתאימות לחומרים ולסוגי עיבוד שונים. לרוב השימושים אפשר להסתפק ב-5-3 מהירויות.

מה ממדיו של מעבד מזון?

גודלם של מעבדי מזון רגילים נע לרוב בטווח שבין 20 ליותר מ-30 ס"מ במדדי האורך והרוחב, וגובהם לפחות 40 ס"מ; מעבדי מזון גדולים או משולבים עם תושבת נוספת לבלנדרים ארוכים יותר, ויכולים להגיע לאורך של כ-40 ס"מ.

אמנם, יש קשר ישיר בין ממדי המעבד להספק המנוע ולקיבולת הקערה שלו, אך יש מעבדים בעלי נתונים דומים השונים בממדיהם. יש כאלה המעוצבים באופן קומפקטי ומינימליסטי וכאלה שתופסים יותר מקום על משטח העבודה, כמו גם בארון המטבח.

משקל: כמה שיותר כבד – יותר טוב. זה אמנם מקשה מעט על ניוד המעבד, אבל כך הוא יהיה יציב ולא יזוז במהלך העבודה. הדבר חשוב בעיקר כאשר לשים בצק או מעבדים תערובות סמיכות, ורוצים לעשות משהוא אחר עם הידיים מלבד להחזיק את מעבד המזון במקומו. כמו כן, כדי לצמצם או למנוע תזוזה, בחרו מעבד עם תושבות מגומי.



למה עוד כדאי לשים לב כשבוחרים מעבד מזון?

כדי שמעבד המזון ישרת אתכם נאמנה, שתיהנו לעבוד אתו ולא תוותרו על שירותיו עקב אי נוחות שעלול להסב לכם מכשיר לא ידידותי, עשו כל מאמץ לבחון אותו לפני הקנייה. אמנם, את הפעולות העיקריות לא תוכלו לבצע במסגרת הבדיקה בחנות, אבל לפחות נסו לפרק ולהרכיב את קערת המעבד ולבדוק את נוחות ההפעלה של הכפתורים, ושימו לב לפרמטרים הבאים:

דבר נוסף שקיים ברוב המעבדים הוא כפתור הפעלת רגעית (Pulse), למקרה שבו רוצים לעבד מרכיב כלשהו לזמן קצר או בפעימות. הפעלה רגעית יעילה במיוחד לחומרים קשים ולקיצוץ בשר (מונע את הפיכתו למחית), ולכל מצב אחר שבו דרושה הפעלה קצרה ומבוקרת – למשל לצורך קיצוץ גס של חומרים כגון אגוזים וכדומה. בנוסף, היא מאפשרת למשתמש לבחון את פעולת המעבד במצב של חוסר ודאות לגבי תוצאות העיבוד.

פתח הזנה: רצוי לבחור פתח הזנה רחב ככל האפשר, כדי שניתן יהיה להכניס פריטים גדולים כמו תפוח אדמה, חציל, פלפל ועוד. כמעט בכל המעבדים יש מנגנון בטיחות שלא מאפשר להפעיל אותו בלי שהמכסה יהיה מותקן על הקערה. אל תוותרו על מנגנון כזה ובדקו שנעילת המכסה נעשית בצורה נוחה וקלה.

כדי להתרשם מעמידותו ומאיכות חלקיו של המעבד, תצטרכו לראות אותו פיזית. סמכו על עצמכם שתוכלו לזהות איכות נחותה כשתראו אותה – למשל חלקים מפלסטיק פשוט שנראה שביר למראה ורגיש לשריטות, כפתורים מתנדנדים, חלקים שאינם מיטיבים להשתלב ולהתקבע ביציבות למקומם ועוד. גוף המעבד עשוי בדרך כלל פלסטיק, ויש דגמים בעלי גוף ממתכת יצוקה. אלה עמידים וחזקים יותר ונחשבים "מקצועיים", אך הם גם יקרים יותר, ומי שלא יכול להרשות לעצמו בהחלט יכול להסתפק בגוף פלסטיק איכותי.

אחריות על מעבד מזון היא בדרך כלל לשנה, לדגמים מסוימים ניתנת אחריות לשנתיים ובמקרים בודדים אף לשלוש שנים. בחלק מהמקרים האחריות מפוצלת – שנה עבור כל המעבד וכמה שנים נוספות על המנוע בלבד. בנוסף לכל זה, כדאי לשים לב האם קיימת אספקה סדירה של חלקי חילוף ואביזרים נלווים למותג המדובר. 

מה טווח המחירים של מעבדי מזון?

טווח המחירים העיקרי של מעבד מזון נע בין כ-150 שקל למעבד מזון בסיסי ומגיע קרוב ל-3,000 שקל, כאשר הגורמים המשפיעים על המחיר הם הספק המנוע, נפח הקערה, החומרים שמהם עשוי המעבד ומספר האביזרים הנלווים.