שאלת הבחירה בין עונת החורף לקיץ עולה מפעם לפעם. אנשי החורף מתמכרים אל הקור, הגשם והאווירה הסגרירית ומקבלים בברכה את פתיתי השלג הלבנים. אחרים סובלים מהעונה הקרירה מאותן סיבות שבעטיין רבים כל כך ממתינים לבואה, וסופרים את הימים לחזרת הקיץ והחום הנלווה אליו. כדי להפוך את חוויית החורף למהנה גם עבור חסידי הקיץ, חשוב להקפיד על פתרונות חימום לבית.

בהקשר זה עולה השאלה מהם פתרונות החימום האידיאליים לבית, למשרד או לגינה. ההתלבטות העיקרית היא בין מזגן, רדיאטור, מפזר חום וסוגי תנורי חימום שונים. לכל אמצעי חימום יש את היתרונות והחסרונות שלו, והבחירה בו תלויה במשתנים רבים עליהם נעמוד במדריך הנוכחי, כמו גם בהתאמתו לסוג החלל - סגור או פתוח, גדול או קטן, ולמיקומו במרחב הביתי. בשורות הקרובות נסקור בהרחבה את סוגי פתרונות החימום לבית ומחוצה לו במטרה להקל על תהליך בחירת המוצר ועל תחושת החמימות שלכם בחורף.



סוגי פתרונות החימום לבית ולגינה

ההחלטה על סוג החימום המותאם לבית ולגינה שלכם צריכה לקחת בחשבון מספר פרמטרים כמו אנרגיית ההפעלה - חשמל, גז, נפט וסולר, ושיטות החימום של מכשירי החימום, בהן אינפרה אדום, פיזור אוויר חם (מיזוג) ורדיאטורים (שמן). לכל אחת מאנרגיות ההפעלה ושיטות החימום יש יתרונות וחסרונות הנוגעים לניידות, רמת חיסכון, בטיחות, ייבוש האוויר והשליטה על הפעלת מכשיר החימום.

לא פחות חשוב משיקולים אלה הוא שאלת ההתאמה של פתרונות החימום לסוג החלל: החל מחדר או משרד סגור ועד לגינה ומרפסת, כלומר לחללים פתוחים באופן מלא או חלקי.

פתרונות חימום לבית באמצעות מזגן

המזגן הוא אמצעי הפופולארי ביותר לחימום הבית. במדינות חמות כמו ישראל הוא הפך למצרך חיוני לא רק בבית, אלא גם בכל מרחב סגור - מאולם גדול, ועד למשרד קטן ורכב. קל מאוד להצביע על היתרונות והחסרונות של המזגן.

יתרונות: ניתן לחמם חללים פרטיים וציבוריים, קטנים וגדולים, תוך זמן קצר, ברמת בטיחות גבוהה מאוד, ובעלות נמוכה יחסית מבחינת צריכת חשמל, מה שהופך את המזגן לאמצעי החימום הגמיש, הבטוח והחסכוני ביותר. בנוסף, המזגן, בשונה מאמצעי חימום אחרים, יכול לשמש אתכם לא רק בחורף, אלא גם בקיץ, והמיקום הקבוע שלו בקיר הופך את סוגיית האחסון שלו למיותרת.
חסרונות: עלות הרכישה היא גבוהה, אם כי המחיר משתנה בהתאם לחברה, לדגם ולגודל המזגן. בנוסף, החום שיוצא ממנו מייבש את האוויר, התחזוקה שלו היא שוטפת - בעיקר באמצעות ניקוי הרשת מהצטברות אבק מדי מספר חודשים, ולא אחת יש לטפל בתקלות לפני הפעלתו.



פתרונות חימום לבית באמצעות רדיאטור

הרדיאטור הוא אמצעי חימום נוח המבוסס על מעבר של נוזל, לרוב מסוג שמן, ועל פיזור החום באמצעות גופי חימום. הנוסחה לגביו פשוטה: ככל שיש בו יותר צלעות חימום (ממתכת), כך גם החימום שלו יותר אפקטיבי. עם זאת, חשוב לשים לב, בתהליך רכישת המוצר, שאכן בחרתם רדיאטור ולא תנור חימום שנראה כמו רדיאטור אבל מפיץ חום בהתאם למנגנון הפעלה אחר.

יתרונות: רמת הבטיחות היא גבוהה מאוד, כלומר אין סכנה של התלקחות אש או בערה; החום שלו נעים ולא מייבש (תוכלו להפוך את החדר ללח אף יותר אם תרכשו רדיאטורים עם מתקני מים); פיזור החום בחלל הוא אחיד; ויסות הטמפרטורה טוב למדי ובאמצעות התרמוסטט שלו ניתן לשנות את גובה החום בחלל החדר או לשמור עליו מבלי להמשיך להפיץ חום. יש לציין שגם לאחר סגירת הרדיאטור, החום בחדר יישמר במשך כרבע שעה לפחות.
חסרונות: עלות הרכישה שלו גבוהה והוא אינו חסכוני בחשמל. זמן החימום שלו איטי ומתאים יותר לחימום חללים קטנים ובינוניים כמו חדרי ילדים. ובנוסף, הוא מסורבל לניוד בשל גודלו, ומחייב מציאת מקום אחסון ביתר עונות השנה.



פתרונות חימום לבית באמצעות מפזר חום וקונווקטור

מפזר החום מורכב משילוב של גוף חימום ומאוורר שמוציא את האוויר החם, בהתאם לבורר דרגת החום ועוצמת האוורור, אל חלל החדר. סוג מסוים של מפזר חום קרוי קונווקטור - אמצעי חימום המזכיר קצת רדיאטור במבנה שלו אך בשונה ממנו הוא בעל דפנות חלקות. הקונווקטור מספק עוצמת חום גבוהה (ולכן מתאים גם לחללים גדולים) ובטיחותי מעט יותר ממפזר חום.

יתרונות: המכשיר עצמו אינו יקר, החימום מורגש תוך זמן קצר מאוד, הניידות גבוהה ומעצם היותו אמצעי חימום קטן - נוח מאוד לאחסן אותו בבית.
חסרונות: החימום מקומי, ממוקד ומוגבל לחדרים קטנים בלבד; צריכת החשמל שלו גבוהה; הבטיחות נמוכה מזו של המזגן והרדיאטור, במיוחד אם מגיע אבק לגוף החימום או פתחי האוורור שלו נחסמים, מה שעלול לגרום להתלקחות.



פתרונות חימום לבית באמצעות מקרן חום

בגרסתו הפופולארית מזכיר מקרן החום מאוורר עומד, ובדגמים אחרים שלו נראה כמו מאוורר התלוי על קיר, או ממוקם על שולחן או מדף רחב. המקרן כולל מנגנון צידוד, ובמרבית המקרים מוטמע בו גם בורר טמפרטורה ואמצעי בטיחות המפסיק את ההפעלה שלו בעת נפילה לרצפה.

המקרן הוא אמצעי חימום המשלב בין גוף חימום ומחזיר חום (המוכר גם בשם "רפלקטור") המייצר אפקט של הגברה, מה שמאפשר קבלה של חום גבוה וממוקד.

יתרונות: התחממות מהירה של החלל; מפיץ חום נעים שאינו מייבש את האוויר; מצויד במנגנון בטיחות במקרים של נפילה; ובעל בורר של דרגות חום.
חסרונות: על אף ההתחממות המהירה, החום הוא ממוקד, וככל שהחלל גדול יותר, כך גם משך החימום ארוך יותר. מבחינת בטיחותית, מקרן החום עלול להיות מסוכן לילדים אם הם עומדים בסמוך לפתח החימום שלו, זאת לאור החום הגבוה המופץ ממנו.



פתרונות חימום לבית באמצעות תנור ספירלה

תנור הספירלה, שהיה בעבר מאמצעי החימום הפופולאריים בישראל, מחמם את החלל באמצעות סלילים המשמשים כגופי חימום. אפשר לשלוט על מספר הגופים הפועלים, וכתוצאה מכך לקבוע את גובה החימום.

תחת הקטגוריה של תנורי ספירלה ניתן למצוא גם דגמים ספורים של תנורים בטיחותיים יותר, בעלי גוף חימום מתכתי, ללא סליל חשמלי, המיועדים בעיקר לשימוש בחדרי האמבטיה.

יתרונות: ההתחממות היא מהירה, החום נעים ומורגש בחללים קטנים ובינוניים, ועוצמתו ניתנת לשליטה באמצעות קביעת מספר גופי החימום הפועלים בו.
חסרונות: מדובר באמצעי חימום פחות בטיחותי, ולעתים אף מסוכן, במיוחד עבור תינוקות וילדים קטנים. גופי החימום שלו חשופים להחדרת חפצים, ואף להתלקחות ממגע עם פריטים דליקים ולסכנת התחשמלות. אם אין אפשרות להרחיק את בני ובנות הגיל הרך מתנור הספירלה, יש לשקול את עצם השימוש בו בבית. פרט לנושא הבטיחות, צריכת החשמל היא גבוהה, בין השאר משום שאין תרמוסטט או פונקציה אחרת לוויסות הטמפרטורה, והבלאי שלו מהיר ביחס לאמצעי חימום אחרים.



פתרונות חימום לבית באמצעות תנורי הלוגן ואינפרה אדום

גופי החימום בתנורי הלוגן פועלים באופן דומה לנורת ההלוגן המוכרת והנמכרת, אבל בשונה ממנה הם בעלי הספקים גבוהים המייצרים חום גבוה. מנגד, תנורי אינפרה אדום פועלים באופן שונה ומתבססים על קרינה אלקטרומגנטית, אך אפקט הפעולה שלהם דומה לזה של תנורי הלוגן. דגמים מסוימים שלהם מותאמים בעיקר לשימוש בחדר אמבטיה, והפעלתם נעשית באמצעות חוט משיכה.

תנורי הלוגן ואינפרה אדום מורכבים מפונקציה אחת או יותר כמו תרמוסטט לוויסות החום, טיימר ומנגנון כיבוי אוטומטי במצב של נפילת אמצעי החימום.

יתרונות: רמת הבטיחות היא גבוהה, החום נעים למדי, וההוצאות על צריכת החשמל אינן גבוהות.
חסרונות: החימום הוא איטי ומוגבל לחללים קטנים ובינוניים או כאמצעי חימום נוסף במרחבים גדולים.



פתרונות חימום לבית באמצעות קמין

במרוצת השנים הפך הקמין לאמצעי מקובל לחימום הבית משיקולי עיצוב ואפילו רומנטיקה. אופן חימום החלל, בבית או מחוצה לו (מרפסת או גינה), נעשה באמצעות שימוש בעץ, גז ונפט (סולר).

יתרונות: קמין עץ לא תלוי באספקת חשמל, ולכן אינו מושפע מצריכת או הפסקת חשמל. החום הוא נעים מכיוון שהחימום הוא טבעי. וגם: העלות של העץ, בוודאי בהשוואה לגז ולנפט, היא זולה יחסית.

הבעירה של קמין הגז היא נקייה וניתן להפעיל אותו באמצעות שלט עם טיימר ותרמוסטט, מה שמאפשר לקמין להפסיק את זרימת הגז בעת שגובה החום בבית מספק אתכם וכפועל יוצא מכך לחסוך בכסף.

קמין הנפט נחשב לאמצעי חימום אמין הפועל כהלכה כמעט ללא תקלות לאורך כל עונת החורף.

חסרונות: עלות התקנת כל סוגי הקמין היא גבוהה ועשויה להגיע לאלפי שקלים.

קמין עץ מחייב גם עיסוק מתמיד בתפעולו. כך למשל, עליכם להחליף עצים ולמצוא שטח לאחסונם, לנקות את הקמין (כולל בארובות) ולפנות אפר מתוכו. אם אתם לא בנויים לעבודה השוטפת והמאומצת הזאת, לא בטוח שקמין עץ הוא האמצעי החימום הנכון עבורכם. בנוסף, קמין עץ עלול להיות מסוכן לסביבה עם ילדים בגיל הרך.

החיסרון העיקרי של חימום באמצעות קמין גז הוא עלויות החימום הגבוהות שלו.

בכל הנוגע לקמין נפט, חשוב לקחת בחשבון שמחירי הנפט הם מאוד גבוהים, כמו גם עלויות החזקת הקמין, שכן לעתים יש להזמין בעל מקצוע שידאג לנקות את תא הבעירה ואת הקרבורטור מנפט.



טיפים ותשובות לשאלות נפוצות על פתרונות חימום לבית

העיסוק בנושא פתרונות החימום לבית מלווה בשאלות ובהתלבטויות רבות. לטובת אלה שעדיין מתלבטים, נציג בפניכם את התשובות לשאלות הגולשים הכי נפוצות מתוך כוונה לסייע לכם בבחירת אמצעי החימום לבית.

• איך לבחור רדיאטור חימום?

הפרמטר הראשון לבחירת רדיאטור הוא מספר הצלעות המתוקנות בו. הכלל בעניין זה הוא פשוט: ככל שחלל החדר גדול יותר, כך גם מספר הצלעות ברדיאטור צריך להיות גבוה יותר. כך למשל, בחללים קטנים יותר כמו חדרי ילדים ניתן להסתפק בדגמים המורכבים מ-7 או 8 צלעות, בעוד שמומלץ לחמם סלון גדול באמצעות רדיאטור עם מינימום 12-11 צלעות.

מעבר לכך, כדאי להתחשב גם בהספק של הרדיאטור כנתון המשפיע על חימום החלל. הטווח נע מ-1,000 עד 3,000 וואט, תלוי בגודל החדר.

הפרמטר השני הוא הבטיחות. מומלץ לרכוש דגם עם צלעות פנימיות או לכל הפחות לכסות את הצלעות כדי למנוע מהילדים לגעת בהן. גם אופציה של כיבוי אוטומטי היא חשובה מבחינה בטיחותית במקרים שבהם הרדיאטור נופל לרצפה.

פרמטר שלישי הוא מהירות החימום של חלל החדר. אמנם משך זמן חימום החלל הביתי באמצעות רדיאטור הוא איטי באופן יחסי, אבל ישנם דגמים המגיעים עם כפתור טורבו שמקצר את זמן ההמתנה לחימום החדר.

פרמטר רביעי הוא השמירה על טמפרטורת חום יציבה לפרק זמן ממושך. ישנם רדיאטורים עם מספר דרגות חימום ווסת חום מתקדם המאפשר לכם לקבוע את הטמפרטורה בחדר.

פרמטר חמישי ואחרון הוא שם ומוניטין החברה. ארבע מהחברות הטובות לייצור רדיאטורים איכותיים במחירים ממוצעים הם מרפי ריצ’רדס, זק”ש, יונדאי וגולד ליין. מומלץ לערוך סקר שוק אודות שמות המותגים וטווח המחירים של הרדיאטורים באתר זאפ השוואת מחירים, לנווט ולסנן לפי היצרנים, ולמיין בהתאם לחוות דעת ודירוג הגולשים.



• איזה רדיאטור מומלץ לתינוקות?

רדיאטור עם מתקן מים שמוסיף לחות לחלל החדר, מומלץ מאוד לתינוקות, מבחינת חום הגוף והסדרת הנשימות שלהם.
חשוב לוודא כי הרדיאטור הוא של חברה מוכרת, בעלת מוניטין, וכי המוצר בעל תו תקן ועבר בדיקות בטיחות ואישורים (של מכון התקנים). בהקשר זה, מומלץ גם לקרוא דירוגים וחוות דעת של צרכנים שכבר התנסו ברכישת מוצרי רדיאטורים.

• האם רדיאטור מייבש?

אין מתאים יותר מרדיאטור לחמם את הבית בצורה נעימה מבלי לייבש את האוויר. לא זו בלבד שהחום בחלל החדר אינו יבש, ישנם דגמים של רדיאטורים שמגיעים עם מתקני מים, מה שמגביר את הלחות בחדר.

• מה עדיף, מזגן או רדיאטור?

התשובה לשאלה זו אינה חד משמעית והיא תלויה בהעדפות האישיות שלכם. כך למשל, אם אתם מעוניינים לחמם את החדר - גדול ככל שזה יהיה - תוך זמן קצר, להיות רגועים מבחינה בטיחותית, לחסוך בהוצאות על צריכת חשמל וליהנות מאמצעי זה גם בקיץ - אין בחירה צרכנית טובה יותר ממזגן.

מנגד, אם חום נעים ולא יבש חשוב לכם יותר מכל פרמטר אחר, הרדיאטור הוא פתרון החימום האופטימלי עבורכם.
רמת הבטיחות של הרדיאטור - שיקול חשוב בחימום החדר, במיוחד אם יש לכם ילדים בבית - היא גבוהה מאוד, ומבין אמצעי החימום השונים הוא מדורג שני במדד זה לאחר המזגן.



• האם מפזר חום צורך הרבה חשמל?

צריכת החשמל של מפזר חום היא גבוהה - כשקל לשעה לצריכה של 2,000 וואט; במלים אחרות, אם השיקול העיקרי שלכם הוא חיסכון בהוצאות, תצטרכו לחשוב פעם נוספת אם זהו אמצעי החימום הנכון עבורכם.

• איזה תנור חימום מומלץ לאמבטיה?

שני סוגי תנורי החימום המומלצים ביותר לשימוש באמבטיה הם מפזר חום ומקרן חום. הבחירה במפזר חום היא טובה ממספר טעמים: עמידותו לאורך זמן, פיזור החום שלו אחיד, ובשל השימוש המוגבל בו (בזמן מקלחת) הוא בטיחותי באופן יחסי. מקרן חום הוא אמצעי חימום יעיל, שקט וחסכוני המחמם היטב ומהר את חדר האמבטיה, ומייבש את האוויר פחות ממפזר חום.



• איך לחסוך בחימום הבית

השימוש באמצעי חימום כרוך בהוצאות לא נמוכות על חשמל. כמה פעולות פשוטות תעזורנה לכם בחסכון הכספי על חימום הבית. לפני הכל, יש לסגור את חלונות הבית ולוודא שהם אטומים לפני הפעלת אמצעי החימום כדי למנוע מהחום להתפזר על חלל גדול יותר, חיצוני לחדר או לבית.

המלצה אחרת היא לבחור להשתמש במזגן - האמצעי הזול ביותר לחימום חדרי הבית - ולהשאירו על טמפרטורה קבועה של 24-20 מעלות.

ובנוסף, חשוב להפעיל טיימר במכשיר החימום ולהתאים את התרמוסטט לטמפרטורה המועדפת עליכם כדי לשמור על החום, ובכך לחסוך בצריכת החשמל.



סיכום

כפי שיכולתם להתרשם, הבחירה בפתרונות חימום לבית ומחוצה לו תלויה בשאלות ובשיקולים שונים הנוגעים לאנרגיית ההפעלה, שיטות החימום, הניידות, רמת החיסכון, הבטיחות, ייבוש האוויר והשליטה על הפעלת מכשיר החימום. נושא נוסף שחשוב להתייחס אליו במהלך תהליך קבלת ההחלטה של מכשיר החימום הוא מידת התאמתו לסוג החלל או החדר בבית.

כדי להפוך את תהליך הרכישה לפשוט ויעיל יותר, יש לקרוא מידע מקצועי ולבצע סקר שוק באתר זאפ השוואת מחירים על מזגנים, רדיאטורים, תנורים ומפזרי חום ואמצעי חימום נוספים. אפשרויות הסינון באתר זאפ תסייענה לכם בתהליך ניווט רשימת המוצרים הרלוונטית, כמו גם במיון לפי חוות דעת ודירוג מוצרי החימום על ידי הגולשים. בדיקה השוואתית ומוקפדת תסייע לכם לבחור אמצעי חימום המותאם לצרכים שלכם.